19. 3. 2024   |   svátek má Josef
 

Dhal - Indická čočka

Název Množství a jednotka
červená čočka 350 g
rajče 4 ks
cibule červená 1 ks
mrkev 1 ks
zázvor čerstvý 2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: indická
Příprava: 15 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)


Červená čočka je taková vděčná luštěnina. Oni ti asiaté moc dobře ví, co je dobré, zdravé, a proč se tedy často dožívají tak vysokého věku :-). Červená čočka je bezvadná v tom, že nenadýmá, nemusí se namáčet, je velmi rychle (zhruba do čtvrt hodinky) uvařená a její příprava je obvykle velmi snadná. Navíc je výborným zdrojem bílkovin, obsahuje železo, vitamín B6, zinek, selen a fosfor. A v neposlední řadě je vhodná i při snižování váhy. Když se uvaří, je z ní sice taková nevzhledná kaše, ale chuťově je vážně moc dobrá. Ochutnejte třeba typický indický pokrm z červené čočky - Dhal.



Postup
Červenou čočku zalijeme studenou vodou a uvaříme téměř doměkka. Rajčata nařízneme křížem, vložíme do vroucí vody a po minutě oloupeme. V hlubší pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, promícháme a jakmile začne mrkev žloutnout a česnek vonět, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, zarovnanou lžičku kurkumy, podlijeme vývarem a dusíme asi deset minut. Uvařenou čočku scedíme, přidáme do pánve, směs osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný kousek zázvoru. Povaříme, až je čočka měkká a tekutina téměř vyvařená. Podáváme s celozrnným chlebem, bagetou, s rýží nebo jíme jen tak.

Tip:
Naprosto stejně se připravuje podle tohoto receptu i polévka, jen přidáme více vývaru podle potřeby.
Do pokrmu můžeme přidat chilli pastu podle chuti.


 


RECEPTY

Rybí polévka

Postup: Rybí maso - můžeme použít kapří hlavy bez žaber, mlíčí, "ocasy" bez ploutve,... zobrazit recept

RECEPTY

Špecle s brokolicí v sýrové omáčce

Postup: Špecle uvaříme v osolené vodě doměkka (na 3 l vody cca 2 lžičky soli) - asi 15... zobrazit recept

RECEPTY

Vynikající pomazánka ze sardelové pasty

Postup: Nejdříve uvaříme vajíčka natvrdo. Změklé máslo vymícháme se smetanovým taveným... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboračka

Postup: Mrkev, bulvový celer, kořenová petržel, hlávková kapusta,to vše nastrouháme na... zobrazit recept

RECEPTY

Pažitková polévka

Postup: Do hrnce dáme máslo a na něm osmažíme drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

Il Mercato

Italská restaurace Il Mercato reprezentuje pravou italskou kuchyni s důrazem na...