17. 8. 2025   |   svátek má Petra
 

Špaldový chléb

Název Množství a jednotka
hladká špaldová mouka 250 g
hladká mouka 125 g
polohrubá mouka 125 g
mléko 300 ml
čerstvé nebo sušené droždí
Zobrazit všechny ingredience

pečivo
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Odměříme si 300ml mléka. Z odměřeného mléka odlijeme trošku do hrnku (asi 50ml), v mikrovlnce ohřejeme na 15 sekund, aby bylo mléko vlažné, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme půl kostky droždí, přikryjeme ubrouskem a na teplejším místě necháme vzejít kvásek.
Zbytek mléka vlijeme do větší mísy, přidáme 4 polévkové lžíce olivového oleje, dvě čajové lžičky soli, dvě lžičky drceného nebo celého kmínu, 125g hladké mouky, 125g polohrubé mouky, 250g hladké špaldové mouky a vzešlý kvásek. Zaděláme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy ani na vařečku nebo hák u robota.
Mísu s těstem přikryjeme čistou utěrkou a necháme cca hodinu a půl až dvě hodiny kynout. Pak těsto vyklopíme do formy, kterou jsme vymazali olejem, a necháme pod utěrkou kynout ještě alespoň půl hodiny.

Troubu rozehřejeme na 230°. Chléb dáme do takto vyhřáté trouby a po pěti minutách snížíme teplotu v troubě na 200°. Chléb pečeme cca 35 minut. Po upečení chléb ihned vyndáme z trouby, potřeme vlažnou vodou a vyklopíme na prkýnko. Přikryjeme utěrkou a necháme pod utěrkou vychladnout.

Tip:
Místo kvásku můžeme vsypat sáček sušeného droždí přímo do těsta, tzn. odměříme 300ml mléka, přidáme olej, sůl, kmín, všechny mouky a sáček droždí, zaděláme těsto a necháme kynout. V tomto případě nedáváme cukr.


 


RECEPTY

Nakládaný eidam

Postup: 1 dl oleje promícháme s mletou paprikou , chilli kořením, drceným rozmarýnem a... zobrazit recept

RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí delikatesa

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme.Ve větší míse si připravíme marinádu. Olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Hráškový krém

Postup: Cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a osmahneme na sádle. Vsypeme 1 a půl... zobrazit recept

RECEPTY

Hrášek na husto (hrášek na smetaně)

Postup: Dvě plechovky (po 400 g) vyklopíme i s nálevem do hrnce a přivedeme k varu. Na... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Hotel Singer

Stylová restaurace Hotelu SingerO hosty pečuje tým zkušených profesionálů,...