5. 5. 2024   |   svátek má Klaudie, Květnové...
 

Květáková polévka se smaženou houskou

Název Množství a jednotka
květák 1/4 hlávka dle
tuk 1 lžička
mouka 1 lžička
čerstvě mletý pepř 1 špetička
muškátový květ 1 špetička
Zobrazit všechny ingredience

k obědu nebo samosta
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Květák rozebereme na růžičky, popřípadě ještě pokrájíme na jemno. V hrnci na lžičce tuku osmahneme lžičku hladké mouky do růžova, přidáme na drobno pokrájený květák, zalijeme vodou, dochutíme špetičkou muškmátového květu, šptinkou mletého pepře, osolíme a dáme vařit (pozor, ráda utíká, ze začátku hlídáme).
Ke konci vaření můžeme přidat pažitku nebo nasekanou petrželku, ale nutné to není. Do polévky podáváme kostičky osmažené housky.
Je to květákovka, takže z květáku, ale pokud někdo chce, čtvrtka bujonové kost tomu neuškodí, ale už to má zase jinou chuť.


 


RECEPTY

Thajská polévka Tom Yam

Postup: Citronovou trávu naklepeme tupou stranou nože a necháme vcelku. V hrnci dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Italské krémové rizoto

Postup: Nadrobno nakrájenou šalotku necháme na olivovém oleji zesklovatět. Přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety "aglio olio"

Postup: Špagety dáme vařit do dostatečného množství osolené vody - na tři litry vody... zobrazit recept

RECEPTY

Houbová smaženice

Postup: Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, přidáme očištěné a nakrájené... zobrazit recept

RECEPTY

Treska na čerstvém fenyklu

Postup: Rozmrazíme tresku nebo jiné filé. Nejprve si připravíme kuskus. Do vroucí vody... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...