12. 4. 2024   |   svátek má Julius
 

Thajská polévka Tom Yam

Název Množství a jednotka
kokosové mléko 400 ml
kuřecí vývar 700 ml
kuřecí prsa 150 g
krevety 150 g
galangal (nebo zázvor) 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Citronovou trávu naklepeme tupou stranou nože a necháme vcelku. V hrnci dáme vařit kuřecí vývar s kokosovým mlékem. Kuřecí prsa a hlívu nakrájíme na tenké proužky, větší kořen galangalu na tenké plátky. Jakmile polévka začne vřít, přidáme kuřecí maso a hlívu, citronovou trávu, galangal, kafírové limetkové lístky, chilli papričky, 4 lžíce rybí omáčky a vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Přidáme chilli pastu (Nam Prik Pao) - podle sebe, každý snese jinak pálivou - a dochutíme solí, špetkou cukru a šťávou z limetek (dám tři lžíce šťávy, ochutnám a dolívám šťávu podle chuti). Nakonec přidáme oloupané krevety a povaříme ještě tři minuty. Polévku podáváme posypanou nasekaným koriandrem.

Poznámka:
Kokosové mléko je nejlepší z lidlu (bohužel jen asijský týden), z DM, nebo ve zdravých výživách můžete koupit krabicové.
Kafírové limetkové lístky mívají někde v Tescu, v prodejnách Marks Spencer a v asijských tržnicích.
Galangal seženete na internetu nebo v asijských tržnicích.


 


RECEPTY

Budapešťská pomazánka

Postup: Změklé máslo utřeme s tvarohem a jogurtem. Přidáme mletou sladkou papriku,... zobrazit recept

RECEPTY

Vosí hnízda (Včelí úly)

Postup: Piškoty rozmixujeme nebo pomeleme a dáme do mísy. Máslo rozpustíme. K pomletým... zobrazit recept

RECEPTY

Růžičková kapusta po indicku

Postup: Kapustičky očistíme, odstraníme vrchní škaredé listy, opláchneme a uvaříme v... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninová polévka s květákem a brokolicí

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky, zalijeme litrem a půl vody a dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Couračka

Postup: Kysané zelí pokrájíme na menší kousky a i s lákem zalijeme 1,5l studené vody,... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...