17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 500 g
zelené fazolky 200 g
červená cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
mrkev 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou.
Kuřecí maso nakrájíme na co nejtenčí nudličky, červenou cibuli nakrájíme na tenké proužky, mrkev na nudličky (případně nastrouháme na struhadle julienne), česnek drobně nasekáme, zázvor (asi 2x2 cm) nastrouháme najemno. Čerstvé houby nakrájíme na tenké plátky (můžeme použít i zavařené, nakládané ve slaném nálevu nebo mražené houby). Pórek nakrájíme na tenké proužky.
Každou surovinu dáváme odděleně, budeme je přidávat postupně.

Ve větším hrnci uvaříme v osolené vodě těstoviny - soba nudle nebo rýžové nudle.

Ve woku rozehřejeme trochu oleje a zprudka orestujeme dozlatova kuřecí maso. Jakmile maso začíná zlátnout, přidáme cibuli, počkáme, až zesklovatí a přidáme nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Promícháme, až začne česnek vonět (je to skoro hned), přidáváme postupně 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 4 lžíce thajské chilli sladké omáčky, 1 lžíci tamarindové pasty, stále promícháváme. Vsypeme houby, nastrouhanou mrkev, klíčky mungo a chvíli necháme společně podusit, až se vypaří voda z hub a mrkev bude poloměkká. Nakonec přidáme lžíci rýžového octa, odložené zelené fazolky a scezené těstoviny. Dvěma vařečkami směs promícháme a necháme ještě chvíli společně prohřát. Na samý závěr přidáme nakrájený čerstvý pórek nebo jarní cibulku.

Tip:
Pad Thai můžeme ještě dochutit limetkovou šťávou, ale obvykle to už není potřeba - pokrm by měl být slano- sladko-kyselo-lehce pálivý. Sobě na talíř dávám ještě navíc chilli.
Místo kuřete můžeme dát krevety... anebo je k masu jen přidat :-).



 


RECEPTY

Jednohubky s pomazánkou

Postup: Uvaříme 3 vejce natvrdo.Připravíme základ 3 pomazánek. Do mísy si dáme tvaroh,... zobrazit recept

RECEPTY

Čevabčiči

Postup: Mleté vepřové maso (nebo míchané vepřové s hovězím, obvykle se míchá 2/3... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové koblihy

Postup: V míse smícháme tvaroh s mlékem, vejci, cukrem, moukou, solí a jedlou sodou.... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové košíčky

Postup: Připravíme si linecké košíčky:Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

Králova vila

Naším cílem je věnovat se vám s maximálním úsilím a pokusit se vám splnit...