31. 5. 2020   |   svátek má Kamila
 

Kuře Pad Thai (Phat Thai) s tamarindem

Název Množství a jednotka
kuřecí prsa 500 g
zelené fazolky 200 g
červená cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
mrkev 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: thajská
Příprava: 20 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Zelené fazolky uvaříme v osolené vodě téměř doměkka a odložíme stranou.
Kuřecí maso nakrájíme na co nejtenčí nudličky, červenou cibuli nakrájíme na tenké proužky, mrkev na nudličky (případně nastrouháme na struhadle julienne), česnek drobně nasekáme, zázvor (asi 2x2 cm) nastrouháme najemno. Čerstvé houby nakrájíme na tenké plátky (můžeme použít i zavařené, nakládané ve slaném nálevu nebo mražené houby). Pórek nakrájíme na tenké proužky.
Každou surovinu dáváme odděleně, budeme je přidávat postupně.

Ve větším hrnci uvaříme v osolené vodě těstoviny - soba nudle nebo rýžové nudle.

Ve woku rozehřejeme trochu oleje a zprudka orestujeme dozlatova kuřecí maso. Jakmile maso začíná zlátnout, přidáme cibuli, počkáme, až zesklovatí a přidáme nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Promícháme, až začne česnek vonět (je to skoro hned), přidáváme postupně 2 polévkové lžíce sojové omáčky, 4 lžíce thajské chilli sladké omáčky, 1 lžíci tamarindové pasty, stále promícháváme. Vsypeme houby, nastrouhanou mrkev, klíčky mungo a chvíli necháme společně podusit, až se vypaří voda z hub a mrkev bude poloměkká. Nakonec přidáme lžíci rýžového octa, odložené zelené fazolky a scezené těstoviny. Dvěma vařečkami směs promícháme a necháme ještě chvíli společně prohřát. Na samý závěr přidáme nakrájený čerstvý pórek nebo jarní cibulku.

Tip:
Pad Thai můžeme ještě dochutit limetkovou šťávou, ale obvykle to už není potřeba - pokrm by měl být slano- sladko-kyselo-lehce pálivý. Sobě na talíř dávám ještě navíc chilli.
Místo kuřete můžeme dát krevety... anebo je k masu jen přidat :-).



 


RECEPTY

Fazolačka

Postup: Plechovku červených fazolí společně s brambory nakrájenými na kostičky a... zobrazit recept

RECEPTY

Křenová sýrová pomazánka

Postup: Sýr nastrouháme, přidáme několik lžiček nakládaného křenu (nebo nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Nakládané okurky - domácí nálev

Postup: Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninové rizoto

Postup: V pánvi na lžičce másla udusíme zeleninu, mraženou, jakoukoli co máte rádi,... zobrazit recept

RECEPTY

Holandské řízky

Postup: Eidamskou cihlu nastrouháme na jemném struhadle. Mleté maso (nejlepší je bůček,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...