27. 4. 2024   |   svátek má Jaroslav
 

Zapomenuté heslo › Pistáciové košíčky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Připravíme si linecké košíčky:
Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko a lehce jej zapracujeme (příborákem, lžící, nožem) tak, aby vajíčko nestékalo. Přidáme nakrájené máslo, citronovou kůru a zpracujeme těsto. Pokud je těsto hodně měkké a lepivé, dáme jej na trošku pomoučený talířek, zakryjeme mikroténovou fólií a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm, vykrajujeme kolečka, která vmáčkneme do formiček košíčků (nebo tvarujeme malé kuličky a vtlačujeme do formiček). Upečeme při teplotě 170° do světle růžova asi 15 minut.
Košíčky necháme vychladnout, naplníme pistáciovou nádivkou (plním zdobičkou), namáčíme v citronové nebo čokoládové polevě a zdobíme nasekanými pistáciemi.
Pistáciová nádivka:
200g změklého másla smícháme se 120g moučkového cukru, 2 žloutky, přidáme 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (Salka), 3 lžíce rumu a 75g jemně mletých nesolených pistácií.
Citronová poleva:
3 lžíce moučkového cukru umícháme dohladka se lžící citronové šťávy, šťávu pak přidáváme po kapkách, podle potřeby, až je poleva hustá a lesklá.
Z této dávky je cca 60ks košíčků.




 


RECEPTY

Mrkvový salát

Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. dáme do misky a přidáme podle své chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Minipizzy z lilku

Postup: Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, posolíme a necháme půl hodiny vypotit.... zobrazit recept

RECEPTY

Kapusťačka

Postup: Suroviny1/2 menší hlávky kapustycca 1/4 kostky hovězího bujonusůlpepřlžička... zobrazit recept

RECEPTY

BeBe řezy

Postup: Z 1/2l mléka uvaříme vanilkový puding, necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové nudličky na jablkách a kari

Postup: Vepřovou kýtu nebo plátky pečeně nakrájíme na nudličky, cibuli na půlměsíčky a... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...