27. 4. 2024   |   svátek má Jaroslav
 

Pistáciové košíčky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Připravíme si linecké košíčky:
Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko a lehce jej zapracujeme (příborákem, lžící, nožem) tak, aby vajíčko nestékalo. Přidáme nakrájené máslo, citronovou kůru a zpracujeme těsto. Pokud je těsto hodně měkké a lepivé, dáme jej na trošku pomoučený talířek, zakryjeme mikroténovou fólií a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm, vykrajujeme kolečka, která vmáčkneme do formiček košíčků (nebo tvarujeme malé kuličky a vtlačujeme do formiček). Upečeme při teplotě 170° do světle růžova asi 15 minut.
Košíčky necháme vychladnout, naplníme pistáciovou nádivkou (plním zdobičkou), namáčíme v citronové nebo čokoládové polevě a zdobíme nasekanými pistáciemi.
Pistáciová nádivka:
200g změklého másla smícháme se 120g moučkového cukru, 2 žloutky, přidáme 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (Salka), 3 lžíce rumu a 75g jemně mletých nesolených pistácií.
Citronová poleva:
3 lžíce moučkového cukru umícháme dohladka se lžící citronové šťávy, šťávu pak přidáváme po kapkách, podle potřeby, až je poleva hustá a lesklá.
Z této dávky je cca 60ks košíčků.




 


RECEPTY

Zeleninový salát s pečeným masem

Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme. Dáme do mísy, přidáme plechovku mungo klíčků,... zobrazit recept

RECEPTY

Pistáciové rohlíčky

Postup: Nesolené loupané pistáciové oříšky rozmixujeme najemno. Na vál nasypeme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřové nudličky s fazolkami

Postup: Maso nakrájíme na nudličky, dáme do mísy se sojovou omáčkou, olejem, a soli.... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborové myši s česnekem

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Poklademe na sádlem vymazaný pekáč... zobrazit recept

RECEPTY

Treska ukrytá v lilku

Postup: Lilek rozpůlíme a lžící vydlabeme, aby zůstaly okraje asi 1cm. Rajčata spaříme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...