20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Pistáciové košíčky

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 210 g
máslo 140 g
moučkový cukr 70 g
vejce 1 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
Zobrazit všechny ingredience

cukroví
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Připravíme si linecké košíčky:
Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj vajíčko a lehce jej zapracujeme (příborákem, lžící, nožem) tak, aby vajíčko nestékalo. Přidáme nakrájené máslo, citronovou kůru a zpracujeme těsto. Pokud je těsto hodně měkké a lepivé, dáme jej na trošku pomoučený talířek, zakryjeme mikroténovou fólií a necháme v chladu asi 2 hodiny odpočinout. Z těsta vyválíme plát o tloušťce cca 3 mm, vykrajujeme kolečka, která vmáčkneme do formiček košíčků (nebo tvarujeme malé kuličky a vtlačujeme do formiček). Upečeme při teplotě 170° do světle růžova asi 15 minut.
Košíčky necháme vychladnout, naplníme pistáciovou nádivkou (plním zdobičkou), namáčíme v citronové nebo čokoládové polevě a zdobíme nasekanými pistáciemi.
Pistáciová nádivka:
200g změklého másla smícháme se 120g moučkového cukru, 2 žloutky, přidáme 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (Salka), 3 lžíce rumu a 75g jemně mletých nesolených pistácií.
Citronová poleva:
3 lžíce moučkového cukru umícháme dohladka se lžící citronové šťávy, šťávu pak přidáváme po kapkách, podle potřeby, až je poleva hustá a lesklá.
Z této dávky je cca 60ks košíčků.




 


RECEPTY

Lehký bramborový salát s medvědím česnekem

Postup: Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka. Vychladlé brambory oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Brambory plněné anglickou a nivou

Postup: Brambory dobře omyjeme a uvaříme vcelku ve slupce v osolené vodě do poloměkka.... zobrazit recept

RECEPTY

Tagliatelle na šalvěji

Postup: Tagliatelle nebo špagety uvaříme v dostatečně osolené vodě (na 3 litry vody 3... zobrazit recept

RECEPTY

Česnekačka

Postup: Uzené maso nebo pěknou anglickou nakrájíme na kostičky a na trošce sádla... zobrazit recept

RECEPTY

Rybí polévka

Postup: Rybí maso - můžeme použít kapří hlavy bez žaber, mlíčí, "ocasy" bez ploutve,... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

ESHOPY

Malecha's

Levná drogerie Německo. Kvalitní drogerie a potraviny z Německa, které u nás...