7. 5. 2024   |   svátek má Stanislav
 

Zapečená řepa

Název Množství a jednotka
červená řepa 1 kg
vejce 2-3 ks
česnek 3 větší ks
kurkuma 1 lžička
bazalka 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

Omáčka

Název Množství a jednotka
sýr Niva 1 ks
žampiony 500 g
sójové mléko 3/4 hrnku
oběd, večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Daniela



Postup
Tenhle recept byl experiment. Ve skutečnosti jsem chtěla usmažit karbanátky podle maminky, ale vzhledem k tomu, že jsem měla špatnou konzistenci "těsta" dala jsem to do zapékací mísy a vzešlo z toho jídlo, které budu péct určitě často!

Z počátku jsem postupovala dle receptu na řepné karbanátky, takže jsem si dlouze nechala vařit řepu asi 3 hodiny. Na další hokus pokus nastrouhám řepu syrovou (dle mě zbytečné při tomto receptu řepu před pečením vařit....).
Nastrouháme, oškrábanou a očištěnou řepu na struhadle do větší mísy, přidáme všechny ingredience - vejce, kurkumu, česnek, bazalku, sůl, pepř, ovesné vločky a kukuřičnou mouku. Vymažeme zapékací formu nebo plech (já jsem vymazala pouze máslem), nezkazíte ani strouhankou, a dáme do trouby na 200 - 220 na 40 - 50 min dle trouby.

Omáčka
V lednici jsem měla žampióny, nivu a sójové mléko, udělala jsem další pokus a udělala k zapečené řepě žampiono-nivovou omáčku. Podusila jsem žampióny a až byly měkké přidala jsem cca 3/4 hrnku sójového mléka a do toho jsem nastrouhala nivu, necháte povařit a poté rozmixujete.

Podáváme s brambory nebo jakoukoliv jinou přílohou, která se Vám k tomu hodí. Můžu Vám říct, že tak dobré a zdravé jídlo jsem si dlouho neuvařila! Plně doporučuji i s omáčkou, dodá tomu skvělou chuť!

Dobrou chuť :)










 


RECEPTY

Kachní prsa na černém pivu s jablky

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Změklý tuk napěníme, přidáme žloutky a cukr a utřeme lehké těsto. Po lžících... zobrazit recept

RECEPTY

Špagetová bábovka

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě téměř doměkka - nedovaříme úplně, budeme je... zobrazit recept

RECEPTY

Záhorácký pstruh

Postup: Pstruhy si omyjeme, osušíme , nasolíme a necháme odležet. Žampiony oloupeme,... zobrazit recept

RECEPTY

Sirup ze smrkových výhonků

Postup: Mladé výhonky smrků otrháme nebo odstříhneme. Nesmí být delší jak 5... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Cibule

     Štiplavá panenka se stovkou sukýnek. Tak cibuli... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...