18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Falešné matjesy z cukety

Název Množství a jednotka
cuketa 1 kg
velká cibule 1 ks
ocet 400 ml
cukr 4 lžíce
sůl 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)



Postup
Cuketu omyjeme, neloupeme, nakrájíme na menší kostky nebo na tenké plátky, dáme do misky a vydatně osolíme. U velkých cuket můžeme odstranit jadřinec, ale není to nutné. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na proužky, promícháme a necháme hodinu až dvě uležet.
Mezitím si svaříme nálev - do hrnce dáme 1l studené vody, 400ml octa, všechno koření, 4 zarovnané lžíce cukru, 2 zarovnané lžíce soli, necháme přejít varem, odstavíme a necháme vychladnout.
Cukety naskládáme do sklenic, můžeme přidat pár koleček mrkve, zalijeme nálevem, přidáme lžičku kaparů, nahoru lžičku řepkového oleje a zavíčkujeme.
Necháme proležet alespoň půl dne, lépe přes noc. Uzavřené v lednici mi vydržely měsíc (myslím, že by vydržely klidně i mnohem déle, ale snědly se), pokud chceme uchovat déle, můžeme ještě sterilizovat při 80° asi 20 minut, jsou pak ale měkčí.

Tip:
Nálevem můžeme zalít v podstatě jakoukoliv zeleninu, kterou chceme použít jako chuťovku.


Další fotografie
 


RECEPTY

Dřevorubecké tousty

Postup: Sýr nastrouháme nahrubo, šunku nakrájíme najemno. Smícháme s vajíčkem a... zobrazit recept

RECEPTY

Slezská česnekačka se sýrem

Postup: Nakrájíme si na kostičky šunku a krajíčky chleba z předešlého dne. Nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna na medu s vůní rozmarýnu

Postup: Kuřecí stehna opláchneme, osolíme, okořeníme rozmarýnem a hrubě mletým pepřem... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené palačinky s drůbežími játry

Postup: Palačinky: Z mléka, vajec, mouky a soli ušleháme řidší těstíčko. Na teflonovou... zobrazit recept

RECEPTY

Sádlové koláčky (Mouřeníny)

Postup: Z hladké mouky, moučkového cukru, sádla a 3 vrchovatých lžic kakaa vypracujeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...