16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Levandulový sirup

Název Množství a jednotka
květy levandule 50-60 ks
cukr krupice 1 kg
studená voda 1 l
citrón podle chuti

Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření:
Mamut :-)


Miluji levanduli ve všech podobách. Levandulové voňavé květy, nádherné fialové lány, voní mi v mýdle, šampónech, krémech, prostě všude - a také i v tomto sirupu. Do sklenky si dám trochu levandulového sirupu, kousek citrónu, někdy i pár lístků máty, zaliju perlivou vodou - a mám letní, trošku nezvyklou osvěžující limonádu. Navíc zdravou, bez chemie, skoro nic to nestojí, co víc si přát...



Postup
Na 1 l vody budeme potřebovat cca 50 - 60 květů levandule bez stopek a 1 kg cukru krupice.
Květy levandule opláchneme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu. Povaříme dvě minuty, odstavíme, necháme vychladnout a do druhého dne uložíme do lednice. Druhý den šťávu přecedíme přes hustou gázu nebo plátýnko do hrnce, přidáme cukr, zahřejeme max. na 80° a občas promícháme, až se cukr úplně rozpustí. Pokud nechceme mít med, už dále nevaříme. Hotový sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a uzavřeme. Už nesterilizujeme, s lahvemi netřepeme ani je neobracíme.

Toto je základní sirup z levandule, delším vařením a odpařením vody získáte levandulový med.
Do sirupu na začátku společně s květy levandule můžeme přidat pár koleček citrónu (na 1 l dáme 1 citrón), někde jsem viděla i kousek celé skořice. Nedávám ani jedno, citrón si dám až do sklenice.
Sirup lze vyrobit i ze sušené levandule - na litr vody a kilo cukru v tomto případě dáváme dvě vrchovaté lžíce sušené levandule.
Pokud má někdo obavy, že se mu sirup zkazí, může přidat zarovnanou lžičku kyseliny citronové (nebo ten citrón :-) ).
Sirup používáme zředěný minerálkou jako osvěžující letní nápoj, můžeme jej použít také samotný - lžičku sirupu na uklidnění nebo před spaním, při mírných bolestech hlavy a při stresu.


 


RECEPTY

Rybízový koláč s kokosovou drobenkou

Postup: Vejce utřeme s olejem, cukrem a kůrou. Přidáme mouku s práškem do pečiva. /já... zobrazit recept

RECEPTY

Švestkový džem pečený v troubě

Postup: Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme 2... zobrazit recept

RECEPTY

Kapusta zapečená s čedarem

Postup: Kapustu očistíme, nakrájíme nadrobno a povaříme v mírně osolené vodě 5 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolová polévka s houbami

Postup: Fazole a houby den předem namočíme a druhý den uvaříme doměkka. Osolíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Květákový mozeček

Postup: Uvařený květák vidličkou rozděláme na malinké růžičky a orestujeme na másle.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Zlatá Kovadlina

Nabízíme Vám příjemné chvíle strávené u dobrého jídla, kvalitního vína a o...