12. 12. 2024   |   svátek má Simona
 

Rajská omáčka s hovězím masem

Název Množství a jednotka
hovězí maso 4 plátky
bobkový list 2 listy
nové koření 5 kuliček
pepř 6 kuliček
sůl dle potřeb
Zobrazit všechny ingredience

oběd nebo "velká" ve
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Tahle omáčka je původně s hovězím masem, ale protože hovězí je drahé, klidně můžeme dát vepřové (plátek z kýty, kotlety - a přidat k vaření hovězí bujon)
Maso dáme do hrnce, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl, zalijeme horkou vodou a dáme vařit.
Když je maso měkké, vyndáme je a vývar přecedíme a uchováme pro další použití.
Na tuku zpěníme na měsíčky nakrájenou cibuli spolu z vycezeným kořením, přidáme tak dva tři plátky z citronu. Jakmile začne cibule sklovatět, zasypeme dvěma lžícemi krystalového cukru, za stálého míchání necháme jemně zkaramelizovat. Přidáme lžičku mleté skořice a stále mícháme, po chvilce přidáme rajčatové pyré nebo protlak, který také mírně zasmažíme (pozor na připálení - stále mícháme). zalijeme vývarem (raději méně a přidávat) a chvíli povaříme.
Po té omáčku přecedíme, zahustíme (někdo strouhaným perníkem, nemáme-li, dáme zátřepku ze lžicky hladké mouky a trošky mléka nebo i jíšku - jak má kdo rád. (Tu potom ale doporučuji v omáčce rozmixovat protože ráda hrudkovatí) Omáčku ještě dochutíme tak třemi lžícemi cukru (dle vlastní chutí, možná i víc - cukru tahle omáčka "spolkne" poměrně hodně), případně dochutíme citronovou šťávou, vrátíme maso, ještě chvíli provaříme a můžeme podávat.
TAHLE rajská chutná jedině s knedlíkem - jedno zda klasický kynutý, houskový nebo "pytlíkový" burizoňák.
Jako děti jsme se v ní mohli přímo "užrat", narozdíl od té "školní".


 


RECEPTY

Mrkvový dort

Postup: Mrkev očistíme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (hvězdičky) nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Bramborový salát

Postup: Brambory uvaříme ve slupce a ještě za horka oloupeme. Nakrájíme je na na... zobrazit recept

RECEPTY

Kotleta s jablky a paprikovou hořčici

Postup: Kotlety omyjeme, osušíme, nasolíme a lehce opepříme. Z jedné strany potřeme... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí drůbeží paštika z jater

Postup: Játra umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla,... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna pečená celou noc

Postup: Kachnu omyju, nasolím a okmínuju. Posadím ji do pekáčku, ničím nepodlévám.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace F-club

F-club je nekuřácké společenské a rehabilitační centrum v Ostravě-Mariánských...