28. 4. 2024   |   svátek má Vlastislav
 

Výživová poradna › Dort "medvídek"

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 270 g
moučkový cukr 270 g
vejce 9 ks
prášek do pečiva 1/2 ks
vroucí voda 5 lžic
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Žloutky ušleháme - můžeme vařečkou nebo ve šlehači, postupně za stálého šlehání přiléváme 5 lžic vroucí vody a po lžících cukr. Přidáme mouku, ve které rozmícháme prášek do pečiva, a nakonec zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Dortovou formu ve tvaru medvěda poctivě i ve všech záhybech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto a pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170° dorůžova - asi 35 - 40 minut. Upečený dort necháme ještě asi 10 minut v teple odpočinout, opatrně vyklopíme na plech nebo tác vyložený pečicím papírem (jinak se dort může přilepit).

Upečený dort necháme odpočinout do druhého dne - není to nutné, nicméně čerstvý dort se špatně krájí. Přikrývám ho vychladlý potravinovou fólií.
Druhý den dort nadvakrát prořízneme tak, aby nám vznikly tři placky, opatrně je oddělíme, spodní část potřeme marmeládou a krémem, přilepíme prostřední část, vrchní část pomažeme pouze krémem, slepíme a povrch ozdobíme čokoládovou polevou a krémem podle vlastní fantazie.


 


RECEPTY

Gothaj v těstíčku

Postup: Gothajský salám (vcelku) nakrájíme na silnější, asi 1,5 cm plátky. Do každého... zobrazit recept

RECEPTY

Škeble

Postup: Z 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, lžičky octa a lžičky studené vody... zobrazit recept

RECEPTY

Houby v tuku

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a dusíme na tuku. Do hrnce dáme lžíci... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový špaldový koláč

Postup: V míse ušleháme ručním šlehačem vejce s cukrem, přidáme bílý jogurt, olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Guláš ze srdíček a jater

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova na oleji a másle. Než cibule... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...