13. 5. 2024   |   svátek má Servác
 

Výživová poradna › Dort "medvídek"

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 270 g
moučkový cukr 270 g
vejce 9 ks
prášek do pečiva 1/2 ks
vroucí voda 5 lžic
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 02 h.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Žloutky ušleháme - můžeme vařečkou nebo ve šlehači, postupně za stálého šlehání přiléváme 5 lžic vroucí vody a po lžících cukr. Přidáme mouku, ve které rozmícháme prášek do pečiva, a nakonec zlehka vmícháme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Dortovou formu ve tvaru medvěda poctivě i ve všech záhybech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto a pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170° dorůžova - asi 35 - 40 minut. Upečený dort necháme ještě asi 10 minut v teple odpočinout, opatrně vyklopíme na plech nebo tác vyložený pečicím papírem (jinak se dort může přilepit).

Upečený dort necháme odpočinout do druhého dne - není to nutné, nicméně čerstvý dort se špatně krájí. Přikrývám ho vychladlý potravinovou fólií.
Druhý den dort nadvakrát prořízneme tak, aby nám vznikly tři placky, opatrně je oddělíme, spodní část potřeme marmeládou a krémem, přilepíme prostřední část, vrchní část pomažeme pouze krémem, slepíme a povrch ozdobíme čokoládovou polevou a krémem podle vlastní fantazie.


 


RECEPTY

Rybízový koláč s kokosovou drobenkou

Postup: Vejce utřeme s olejem, cukrem a kůrou. Přidáme mouku s práškem do pečiva. /já... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky se sýrem

Postup: Květák si uvaříme v osolené vodě do měkka. Necháme vychladit. Můžeme si jej... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové pusinky s čokoládou

Postup: Čokoládu najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.... zobrazit recept

RECEPTY

Pstruh s jablky v alobalu

Postup: Pstruhy očistíme pod tekoucí studenou vodou od slizu, případně šupin (ostrým... zobrazit recept

RECEPTY

Žampionový krém

Postup: Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky (klidně na větší kousky, polévka se... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Slezský Dvůr

Restaurce Slezský Dvůr v Ostravě Radvanicích Vás zve k příjemnému posezení ve...