9. 12. 2022   |   svátek má Vratislav
 

Líčka na žampiónech

Název Množství a jednotka
líčka (vepřová, hovězí nebo telecí) 1 kg
čerstvé žampiony 250 g
velká cibule 1 ks
bílé víno 100 ml
masový vývar 500-750 ml
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření: 02 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Líčka - mohou být vepřová, hovězí i telecí - očistíme, osušíme papírovou utěrkou a překrájíme na porce. Lehce zaprášíme moukou a zprudka orestujeme na rozpáleném oleji ve velkém kastrolu (vhodném do trouby) nebo pekáči tak, aby byla ze všech stran zatáhnutá. Všechno maso se musí dotýkat dna hrnce nebo pekáče, aby nepustilo šťávu, proto zvolíme větší kastrol nebo opékáme na vícekrát. Opečená líčka vyjmeme a odložíme stranou. Do výpeku nasypeme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané žampióny nakrájené na plátky a podusíme, až pustí šťávu. Zasypeme lžící sladké papriky, přidáme vrchovatou lžičku drceného kmínu, vložíme zpět opečené maso a podlijeme vínem a vývarem tak, aby líčka byla potopené ze tří čtvrtin. Osolíme, zakryjeme poklicí a dáme do trouby na 150°. Pečeme doměkka asi 2,5 až 3,5 hod (vepřová líčka kratší dobu, hovězí se pečou déle). Jakmile jsou líčka měkká, přidáme smetanu, promícháme a necháme už jen prohřát. K líčkům můžeme podávat knedlík, bramborovou kaši, rýži nebo těstoviny.


 


RECEPTY

Jidáše

Postup: Všechny suroviny si vytáhneme nejméně dvě hodiny předem, aby měly pokojovou... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí krk se sardelovou omáčkou

Postup: Krůtí krk uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, solí a celým... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s tuňákem

Postup: Těstoviny (nejlíp vrtulky) uvaříme v osolené vodě. V míse smícháme nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Rebarborový koláč s tvarohem

Postup: Rebarboru očistíme, odkrojíme konce, oloupeme a nakrájíme na asi centimetrové... zobrazit recept

RECEPTY

Papoušková buchta

Postup: Utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem, postupně přidáme ostatní přísady... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Řepa červená

Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...