17. 6. 2025   |   svátek má Adolf
 

Vanilkový máslový krém základní

Název Množství a jednotka
vejce 3 ks
cukr krupice 150 g
vanilkový cukr 1 ks
vanilkový lusk 1 ks
máslo 300 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Máslo si vytáhneme s dostatečným předstihem, potřebujeme jej změklé. Vejce s krupicovým a vanilkovým cukrem dáme do kastrůlku, přidáme seškrábnutý vnitřek vanilkového lusku (nemusí nutně být) a šleháme metličkou ve vodní lázni tak dlouho, až se utvoří hustý krém, hustší než pudink - asi 20-30 minut. Vychladíme - povrch krému potřeme máslem a hrnec s krémem dáme do studené vody vychladit. Změklé máslo vyšleháme, vaječný krém do něj přidáváme po lžících a pokaždé vyšleháme, jinak se může srazit. Přidáme rum podle chuti.

Tip:
Máslo s vaječným krémem míchám postaru vařečkou, když jsem šlehala elektrickým šlehačem, krém byl hodně nadýchaný - jako z obchodu.
Toto je základní vaječný máslový krém, do kterého můžeme přidat kakao, oříšky, jahodovou (nebo jinou) marmeládu, citronovou nebo pomerančovou šťávu, silnou černou kávu, strouhaný kokos, různé tresti atd. Ve všech těchto ochucených krémech vynechávám vanilkový lusk, dávám jen vanilkový cukr.


 


RECEPTY

Třešňová bublanina vynikající

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Zelňačka chudých

Postup: Suroviny:kysané zelí - cca dvě větší hrstěbrambory - cca 3 velké, jinak... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarský guláš

Postup: Rajčata spaříme vroucí vodou, nařízneme do kříže a oloupeme. Papriky očistíme a... zobrazit recept

RECEPTY

Nakládané okurky - domácí nálev

Postup: Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubny na smetaně

Postup: Kedlubny bez slupky nakrájíme na malé kostičky a dáme je vařit do osolené vody... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Koishi

Základ nabídky tvoří originálně a moderně pojatá česká klasika a fusion...