9. 5. 2024   |   svátek má Ctibor
 

Amaretti sardi - sardské mandlové pečivo

Název Množství a jednotka
mandle loupané 300 g
moučkový cukr 200 g
bílek 3 ks
citronová kůra z 1/2 citronu
cukr krupice
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: sardská
Příprava: 20 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Amaretti sardi - sardské mandlové sušenky - najdete ve všech oblastech Sardinie. Je to typické pečivo na tomto nádherném ostrově, které se podává ve sváteční dny při obědě nebo večeři zároveň se skleničkou vína.



Postup
Oloupané mandle, polovinu cukru a kůru z půlky očištěného menšího citrónu rozemeleme na jemný prášek. Bílky se špetkou soli ušleháme do polotuha, přidáme druhou polovinu cukru a společně ušleháme do lesklé, krémovité konzistence. Přidáme pomleté mandle s citrónovou kůrou, promícháme nejprve vařečkou a pak rukou vypracujeme hladké těsto. Do misky si dáme studenou vodu, ve které si budeme namáčet ruce, jinak by se nám těsto lepilo. Z hmoty tvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, každou kuličku obalíme v krupicovém cukru a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Do každé kuličky zapíchneme loupanou mandli nebo kousek kandované třešně. Před pečením necháme sušenky na plechu odpočinout alespoň dvě hodiny. Pečeme v mírné troubě cca při teplotě 130°- 150° asi 30 minut dozlatova.

Tip:
Sardské mandlové sušenky se v různých oblastech Sardinie mohou mírně lišit - v originálních starých receptech se dává zhruba třetina množství mandlí hořkých a nepřidává se citrónová kůra.
Viděla jsem i postup, kdy se bílky nešlehaly, do mísy se nasypaly mleté mandle s cukrem a citrónovou kůrou, přidaly se neušlehané bílky a rukou se zpracovalo těsto.
Popraskání u pečiva je žádoucí :-).





 


RECEPTY

Třešňová bublanina vynikající

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Maďarský guláš

Postup: Rajčata spaříme vroucí vodou, nařízneme do kříže a oloupeme. Papriky očistíme a... zobrazit recept

RECEPTY

Čínské čtverečky

Postup: Na vál nasypeme hladkou mouku, cukr, mleté neloupané mandle, kakao, skořici,... zobrazit recept

RECEPTY

Tortilly plněné vepřovým masem a zeleninou

Postup: Vepřovou kýtu nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina vynikající

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace Sluníčko

Restaurace penzionu Sluníčko je nekuřácká a nabízí kvalitní kuchyni plnou...