18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Zapomenuté heslo › Mrkvový dort

Název Množství a jednotka
mrkev 240 g
mleté ořechy 240 g
moučkový cukr 240 g
vejce 6 ks
strouhanka 35 g
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 45 min.
Mamut :-)


Už jste zkoušeli mrkvový dort? Je nádherně vláčný, oproti klasickému dortu odlehčený a chuťově je naprosto úžasný.



Postup
Mrkev očistíme a nastrouháme na nejjemnějším struhadle (hvězdičky) nebo rozmixujeme. Ořechy pomeleme. V míse utřeme cukr se žloutky, postupně přidáme 4 lžíce vroucí vody. Utřeme vařečkou nebo můžeme šlehat na pomalé otáčky šlehačem. Přidáme pomleté ořechy, nastrouhanou mrkev, strouhanku promíchanou s práškem do pečiva, skořici, 3 lžíce rumu a zahustíme 50g polohrubé mouky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180° 40 - 45 minut. Dort necháme chvíli odpočinout a opatrně jej vyklopíme na prkýnko (talíř). Necháme úplně vychladnout. Vychladlý dort prořízneme napůl, potřeme pikantní marmeládou (rybízová, višňová, jahodová,, brusinková), na marmeládu rozetřeme silnou vrstvu krému, přiklopíme a zbytkem krému potřeme boční strany dortu. Dort polijeme citrónovou polevou a necháme v lednici ztuhnout.

Krém:
Utřeme půlku změklého másla, přidáme 2 velké balení Lučiny (celkem 400 g), přidáme 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru, šťávu z 1/2 citrónu a umícháme dohladka.

Citronová poleva:
Šťávu z jednoho menšího citrónu vymícháme s 3 - 4 vrchovatými lžícemi moučkového cukru dohladka.

Tip:
- místo citronové polevy lze dort polít čokoládou, nebo potřít stejným krémem, jako je náplň uvnitř, v tom případě musíme zvětšit dávku krému o 1/3.
- místo Lučiny v originálním receptu je Philadelphia, nebo můžeme použít i Buko.
- boky dortu můžete posypat mletými oříšky nebo kokosem a povrch dortu ozdobit marcipánovými mrkvičkami, já to nedělám, protože mne tam cokoliv navíc mírně "ruší", takhle je ten dort úplně senzační.


Další fotografie
 


RECEPTY

Smetanové brambory

Postup: Brokolici rozebranou na růžičky a mrkev nakrájenou na hrubší plátky dáme do... zobrazit recept

RECEPTY

Rizoto s rajčaty

Postup: Rýži uvaříme doměkka - na jeden díl rýže dáme dva díly vody a vaříme na mírném... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové koblihy

Postup: V míse smícháme tvaroh s mlékem, vejci, cukrem, moukou, solí a jedlou sodou.... zobrazit recept

RECEPTY

Banánové chuťovky

Postup: Banán nakrájíme asi na 1 cm kroužky. Rozinky si naložíme do rumu.Banánové... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí plátky se šunkou a nivou

Postup: Kuřecí prsa naklepeme, na okrajích nařízneme, aby se při smažení maso... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pivovar Vraník na Valašsku

Penzion Vraník – ubytování Zlín je nově zrekonstruováno a nabízí v rámci ubytování 35 lůžek v 8 pokojích a 3 apartmánech. Pokoje jsou vybaveny stylovým dřevěným nábytkem, sociálním zařízením, LCD televizí, lednicí a WIFI.... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...