17. 6. 2024   |   svátek má Adolf
 

Výživová poradna › Domácí jahodová dřeň

Název Množství a jednotka
jahody 1 kg
moučkový cukr 2 lžíce
plastové kelímky, krabičky, tvořítka ap.

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření:
Mamut :-)


Jednodušší to už snad být nemůže. Rozmixovat a osladit jahody, a celou zimu, pokud si uděláme dostatečnou zásobu, máme k dispozici chuť opravdových jahod.



Postup
Jahody umyjeme, odstraníme stopky, dáme do větší mísy a rozmixujeme. Přidáme moučkový cukr - některé jahody jsou sladší, zralejší, podle toho dávám cukr, na kilo jahod přibližně dvě vrchovaté lžíce cukru, ochutnávám, podle toho sladím :-). To je všechno - směsí naplníme tvořítka na nanuky, malé plastové mističky, plastové kelímky nebo třeba i úzké tlačenkové sáčky (ty dobře zavážeme), všechno uzavřeme a dáme zmrazit.
Nepřidávám nic - ani vanilkový cukr, ani smetanu (pokud nedělám přímo nanuk), takhle jsou to čistě jen a jen oslazené jahody.
Během chvilky máme hotový jahodový základ na celou zimu - dřeň používáme do koktejlů, ovocných omáček na knedlíky nebo třeba pudinky, do tvarohových dezertů anebo prostě jen tak na lžičku, jak si pamatujeme odjaktěživa :-).


 


RECEPTY

Vepřová líčka na majoránce a černém pivu

Postup: Vepřová líčka očistíme, osušíme, (můžou být i telecí líčka, hovězí, nebo taky... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí závitky

Postup: Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou... zobrazit recept

RECEPTY

Ščedračka (hrstková)

Postup: Den předem si namočíme fazole, hrách a houby (v jednom hrnci). Druhý den dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě a propláchneme studenou vodou. Necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na smetaně

Postup: Králíka naporcujeme, osolíme a prošpikujeme slaninou. Můžeme použít jen králičí... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Hrad

Penzion Hrad - středověká restaurace a ubytováníPro všechny pocestné i hosty...