18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Výživová poradna › Domácí jahodová dřeň

Název Množství a jednotka
jahody 1 kg
moučkový cukr 2 lžíce
plastové kelímky, krabičky, tvořítka ap.

Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření:
Mamut :-)


Jednodušší to už snad být nemůže. Rozmixovat a osladit jahody, a celou zimu, pokud si uděláme dostatečnou zásobu, máme k dispozici chuť opravdových jahod.



Postup
Jahody umyjeme, odstraníme stopky, dáme do větší mísy a rozmixujeme. Přidáme moučkový cukr - některé jahody jsou sladší, zralejší, podle toho dávám cukr, na kilo jahod přibližně dvě vrchovaté lžíce cukru, ochutnávám, podle toho sladím :-). To je všechno - směsí naplníme tvořítka na nanuky, malé plastové mističky, plastové kelímky nebo třeba i úzké tlačenkové sáčky (ty dobře zavážeme), všechno uzavřeme a dáme zmrazit.
Nepřidávám nic - ani vanilkový cukr, ani smetanu (pokud nedělám přímo nanuk), takhle jsou to čistě jen a jen oslazené jahody.
Během chvilky máme hotový jahodový základ na celou zimu - dřeň používáme do koktejlů, ovocných omáček na knedlíky nebo třeba pudinky, do tvarohových dezertů anebo prostě jen tak na lžičku, jak si pamatujeme odjaktěživa :-).


 


RECEPTY

Kachní prsa na černém pivu s jablky

Postup: Kachní prsa omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a kůži ostrým nožem nařízneme na... zobrazit recept

RECEPTY

Tagliatelle s lososem a brokolicí

Postup: Brokolici a těstoviny uvaříme každé zvlášť v osolené vodě doměkka a scedíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Řepné karbanátky s kapustou

Postup: Čevenou řepu oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Půlku kapusty očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Kosmatice - smažené květy černého bezu

Postup: Květy černého bezu (necháme delší stonek, za který je budeme držet) namočíme na... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z vepřové konzervy

Postup: Do mixéru dáme vepřové maso ve vlastní šťávě a čalamádu bez nálevu. Rozmixujeme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

BUFFALO restaurant a bar

Vážení a milí hosté,Srdečně Vás vítáme v nově otevřené restauraci BUFFALO v...