13. 5. 2024   |   svátek má Servác
 

Zadělávané smažené vemínko podle M. D. Rettigové

Název Množství a jednotka
hovězí vemínko 1 kg
kořenová zelenina 350 g
velká cibule 1 ks
nové koření 10 ks
pepř celý 5 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 15 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)



Postup
Vemínko očistíme, odkrájíme všechny tučné části, dáme do velkého hrnce s dostatečným množstvím studené vody, osolíme a uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, petrželovou natí a pepřem doměkka.
Uvařené vemeno nakrájíme na tenké plátky (1/2 cm), osolíme, namočíme do rozpuštěného másla, obalíme ve strouhance a z obou stran osmažíme dozlatova. Osmažené vemínko podlijeme vývarem, červeným vínem, povaříme pár minut, aby vyprchal alkohol, přidáme půl lžičky muškátového květu, špetku citronové kůry a podle chuti citronovou šťávu. Dochutíme solí, případně cukrem a pokud je šťáva moc řídká, můžeme zahustit trochou na másle osmažené strouhanky.

Tip:
Vemínko můžeme udělat jen jako řízky - uvaříme jej v osolené vodě s kořenovou zeleninou doměkka, nakrájíme na tenké plátky, obalíme v klasickém trojobalu a osmažíme na přepuštěném másle nebo na oleji dozlatova.


 


RECEPTY

Zapečené palačinky s drůbežími játry

Postup: Palačinky: Z mléka, vajec, mouky a soli ušleháme řidší těstíčko. Na teflonovou... zobrazit recept

RECEPTY

Placičky jako příloha do polévek

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky, tvrdý sýr nastrouháme. Dáme do misky a přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Králík na burgundský způsob

Postup: Králíka naporcujeme, můžeme použít také králičí plec, stehna nebo hřbety. Mrkev... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkovo rybízový koláč

Postup: V míse si utřeme vejce s olejem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mouku s... zobrazit recept

RECEPTY

Pečený pangasius na rozmarýnu

Postup: Zmraženou rybu (pangasius, treska, losos) rozmrazíme. Osolíme, okořeníme... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Stará kuželna

Restaurace Stará kuželna nabízí domácí kuchyni, exclusivní vinnou nabídku,...