21. 5. 2024   |   svátek má Monika
 

Zapomenuté heslo › Bylinková marináda

Název Množství a jednotka
tymián
rozmarýn
saturejka
libeček
šalvěj
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 05 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Do mísy, ve které budeme nakládat maso, nalijeme olej - podle množství nakládaného masa, na cca 10 plátků masa asi 100-150ml oleje. Přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, zarovnanou lžičku sušené saturejky, půl lžičky estragonu, půl lžičky šalvěje, pár snítek tymiánu a rozmarýnu, snítku libečku, přidáme šťávu z půlky citrónu, lžíci sojové omáčky a lžičku medu. Promícháme, opepříme trochou barevného pepře (kdo má, může přidat trochu citronového pepře), mírně osolíme (dávám tak třičtvrtě lžičky soli). Do marinády naložíme maso, rukou pořádně maso v marinádě proťapu, aby bylo ponořené rovnoměrně a dáme do lednice nejlépe přes noc. Při grilování snítky bylinek sundáme, aby se nepálily.

Pozn.:
Pokud použijeme čerstvé bylinky, dáváme větší množství (od oka :-), dohromady aby jich byla tak hrst), a necháme je ve větších kouscích, aby se při grilování daly lépe sundat. Pokud je potřeba, přilijeme do marinády olej.
Bylinky samozřejmě můžeme použít jaké máme k dispozici, stačí i třeba jen tymián, trochu šalvěje a rozmarýn.


 


RECEPTY

Slavnostní bábovka

Postup: Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl,... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí maso s rokfórovou omáčkou

Postup: Kuřecí nebo krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky a na oleji v hlubší pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Cibulačka

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji a másle zpěníme cibulku a... zobrazit recept

RECEPTY

Amaretti sardi - sardské mandlové pečivo

Postup: Oloupané mandle, polovinu cukru a kůru z půlky očištěného menšího citrónu... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječný koňak s pudinkem

Postup: Dáme vařit 1/2 litru vody a ve 1/4 litru rozmícháme vanilkové pudinky. Až voda... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...