19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Výživová poradna › Pečená hovězí žebírka

Název Množství a jednotka
hovězí žebra s kostí 2 kg
česnek 8-10 stroužků
med 2 lžíce
hrubozrnná hořčice 4 lžíce
zázvor mletý 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 02 h.
Mamut :-)



Postup
Pěkná hovězí žebírka omyjeme, osušíme a nakrájíme nebo nasekáme na menší kousky. Osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem a pořádně po všech stranách vetřeme prolisovaný česnek. V míse si připravíme marinádu - půl sklenky smícháme se čtyřmi lžícemi hrubozrnné hořčice, 2 lžícemi medu, vrchovatou lžičkou zázvoru, promícháme a v marinádě obalíme kousky masa ze všech stran. Naložené maso necháme v lednici nejlépe přes noc odležet.

Naložené žebírka po všech stranách opečeme na trošce oleje dozlatova a vložíme do pekáčku. Ve výpeku z masa orestujeme očištěnou nakrájenou zeleninu. Orestovanou zeleninu i s tukem vlijeme na připravené žebra, přidáme 10 kuliček nového koření, dva bobkové listy, podlijeme plechovkou piva, případně pokud máme, tak trochou vývaru a zakryté pečeme pomalu v troubě na 180°doměkka, podle potřeby občas podléváme výpekem. Doba pečení závisí na kvalitě masa, může být i delší.

Tip:
Kdo má rád hodně ostré, může přidat chilli podle chuti.

Vynikající je takhle připravená i vepřová krkovička.


 


RECEPTY

Pečená zelenina

Postup: Malou dýni hokkaido umyjeme, vydlabeme semena a nakrájíme na proužky o tloušťce... zobrazit recept

RECEPTY

Kapustová krémová polévka

Postup: Cibuli a špek nakrájíme nadrobno a na másle orestujeme. Přidáme nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Gnocchi s lososem a špenátem

Postup: Noky uvaříme v osolené vodě a scedíme. Listový špenát opereme, natrháme a na... zobrazit recept

RECEPTY

Srnčí guláš

Postup: Srnčí maso (jelení, kančí) odblaníme a nakrájíme na kostky. Ve velkém hrnci na... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechové pusinky s čokoládou

Postup: Čokoládu najemno nastrouháme nebo rozmixujeme. Z bílků ušleháme tuhý sníh.... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

ESHOPY

Nábytekeu.cz - kuchyňské linky

Velký výběr kvalitních a levných kuchyňských linek od dodavatelů z EU. Většina...