19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Zapomenuté heslo › Čokoládové lanýže s griliášem

Název Množství a jednotka
čokoláda 70% kakaa 250 g
smetana ke šlehání 40% 150 ml
máslo 25 g
cukr třtinový 200 g
lískové oříšky 100 g
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: britská
Příprava: 45 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Čokoládové lanýže podle originálního receptu Jamieho Olivera, naprosto fantastická záležitost, která slaví na všech frontách ohromné úspěchy.



Postup
Lískové oříšky nasucho na mírném ohni opražíme na pánvi a ještě za horka oloupeme. Přendáme do misky a připravíme si karamel - třtinový cukr nasypeme na teflonovou pánev a necháme rozpustit - vodu nepřidávám, výsledný karamel by pořádně neztuhnul. Cukr na pánvi stále mícháme, až se úplně rozpustí. Dejte pozor, aby se nespálil, jakmile začne karamel mírně hnědnout, přisypeme oloupané lískové oříšky vcelku, promícháme, aby se oříšky všechny obalily, a odstavíme. Směs rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a necháme úplně ztuhnout - karamel s oříšky musí být úplně tvrdý. Pak jej nalámeme do vhodné nádoby a ponorným mixérem rozmixujeme najemno - vznikne nám griliáš.

Čokoládu s vysokým podílem kakaa rozpustíme ve vodní lázni dohladka. Přidáme máslo a šlehačku a pečlivě promícháme. Do této směsi přisypeme připravený griliáš, promícháme a dáme do lednice ztuhnout.

Ze ztuhlé hmoty pomocí dvou kávových lžiček tvoříme lanýže, které obalujeme podle chuti, nám nejvíce chutnají obalené v hořkém kakau, ale můžou se obalit v mletých oříškách, v kokosu nebo nechat lanýže pořádně ztuhnout a máčet do rozpuštěné čokolády (tohle chce dost fofr).

Tip:
V originálním receptu Jamieho Olivera griliáš není, lanýže jsou čistě jen čokoládové, postup je stejný, jen nakonec přidává špetku chilli.

Jako obměnu můžeme místo griliáše přidat panáka dobré kvalitní whisky a půl lžičky mletého chillli.

A poslední poznámka - na kvalitě použitých surovin samozřejmě závisí výsledek, lze použít i obyčejnou čokoládu a smetanu, ale výsledek nikdy nebude takový, jako z výše uvedených surovin.

Originál recept v angličtině najdete zde.


 


RECEPTY

Domácí paštika z bůčku

Postup: Vepřový bůček uvaříme do měkka s kořením.Vepřová játra nakrájíme na kousky a... zobrazit recept

RECEPTY

Kakaový tunel

Postup: Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme mouku s kakaem a práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Křenová omáčka s uzeným masem

Postup: V osolené vodě uvaříme uzené maso, můžeme použít uzený jazyk, doba vaření bude... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňová bublanina

Postup: Změklý tuk napěníme, přidáme žloutky a cukr a utřeme lehké těsto. Po lžících... zobrazit recept

RECEPTY

Kapusťačka

Postup: Suroviny1/2 menší hlávky kapustycca 1/4 kostky hovězího bujonusůlpepřlžička... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Jak napravit...

Povedlo se nám přesolit? Omáčky - záleží, jakou omáčku děláme. Smetanové zředíme mlékem s troškou mouky, smetanou, žloutkem rozmíchaným v trošce mléka nebo najemno nastrouhaným syrovým bramborem, omáčku pár minut ještě povaříme.... zobrazit článek

RESTAURACE

BUFFALO restaurant a bar

Vážení a milí hosté,Srdečně Vás vítáme v nově otevřené restauraci BUFFALO v...