19. 5. 2024   |   svátek má Ivo
 

Zapomenuté heslo › Vánoční perníčky

Název Množství a jednotka
hladká mouka 300 g
moučkový cukr 150 g
jedlá soda 1/2 lžičky
kypřící prášek do pečiva 1/2 ks
vejce 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: staročeská
Příprava: 30 min.
Vaření: 15 min.
Mamut :-)


Tyhle perníčky jsou hned měkké a nemusí se nechat uležet.



Postup
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto - na vál nasypeme sypké přísady včetně perníkového koření a citronové kůry ze 1/4 citrónu, promícháme, přidáme celá vejce a pomocí tekutého medu vypracujeme těsto. Dáme na talířek, zabalíme do mikroténové fólie a necháme v chladu odpočinout, nejlépe přes noc (i déle). Pak vyválíme placku asi 1/2 cm silnou a vykrajujeme různé tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem kousek dále od sebe, perníčky trochu nabudou. Ve vyhřáté troubě na 160° upečeme cca 10 - 12 minut - troubu pokud možno neotevíráme, perníčky by ztratily tvar. Na plechu je necháme vychladnout. Zdobíme čokoládou a cukrovou polevou. Tyto perníčky jsou hned měkké, nemusí se nechávat uležet.

Cukrová bílková poleva:
1-2 bílky a pár kapek citronové šťávy mícháme vařečkou s několikrát prosátým moučkovým cukrem dohladka. Množství cukru závisí na velikosti vajíčka, na jeden bílek potřebujeme alespoň pět vrchovatých lžic moučkového cukru, přidáváme tak dlouho, až je poleva dostatečně hustá, aby se na perníčcích neroztékala. Zdobicím sáčkem zdobíme perníčky.
Poznámka mamuta:
Vyzkoušela jsem snad všechny možné zdobicí sáčky, ale nejlíp se mi zdobí obyčejným mikroténovým sáčkem, ustřihnu nůžkama maličký rožek, naplním polevou a zdobím. Sáček jde kdykoliv vyměnit a přijde mi, že v něm mám takhle největší cit. Kdyby se objevila nějaká profi perníkářka, uvítám každý postřeh :-).

Tipy pro pečení perníčků:
- med na perníčky musí být tekutý, neměl by být ani rozpuštěný
- perníkové koření si můžeme vyrobit sami utlučením několika hřebíčků, 1 hvězdičky badyánu, špetky anýzu a přidáním mleté skořice - všech přísad kromě anýzu (je specificky aromatický a neměl by mít "hlavní slovo") by mělo být stejné množství, do perníčků potřebujeme 1 polévkovou lžíci koření.
- do bílkové polevy přidávám nakonec pár kapek citronové šťávy, z jednoho perníku udělám pokusného králíka a zkouším na něm hustotu polevy tak dlouho, až drží pěkně tvar.
- perníčky před pečením nepotírám ničím.


Další fotografie
 


RECEPTY

Polévka ze zelených fazolek

Postup: Fazolky i s nálevem dáme do hrnce, přidáme brambory nakrájené na kostičky,... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotový zákusek s broskvemi

Postup: Žloutky šleháme s horkou vodou, přidáme cukr a po troškách mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Ořechová prkýnka

Postup: Smícháme všechny suroviny v těsto (ořechy dávám jaké zrovna mám, lískáče, někdy... zobrazit recept

RECEPTY

Škeble

Postup: Z 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, lžičky octa a lžičky studené vody... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené těstoviny s dýní a sušenými rajčaty

Postup: Dýni hokkaido omyjeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme semínka a nakrájíme ji na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...