26. 1. 2020   |   svátek má Zora
 

Krůtí medailonky s kaštany

Název Množství a jednotka
krůtí prsa 500 g
jedlé kaštany 250 g
červené víno 150 ml
zázvor mletý 1 lžička
pepř čtyř barev
Zobrazit všechny ingredience

Kapustičky - příloha

Název Množství a jednotka
růžičková kapusta 1/2 kg
sůl
oběd
Porce: 4
Kuchyně: čínská
Příprava: 40 min.
Vaření: 01 h. 15 min.
Mamut :-)



Postup
Krůtí nebo kuřecí maso nakrájíme na medailonky, dáme do misky a promícháme se 2 lžícemi sojové omáčky. Necháme naložené alespoň 15 - 20 minut. Zároveň namočíme do studené vody sušené hříbky.

Zatímco se nám marinuje maso, připravíme si kaštany, pokud je nekoupíme už oloupané. Kaštany křížem nařízneme ostrým nožem na špičce. Dáme na plech a ve vyhřáté troubě na 200° pečeme 15 minut. Ihned vytáhneme z trouby, ještě horké dáme do utěrky a silně je rukama promneme, abychom oddělili slupku, zbytek pak odstraníme pomocí nože. Musíme odstranit i vnitřní hnědou tenkou slupku, jinak budou hořké. Jakmile kaštany vychladnou, už je neoloupete, slupka znovu ztvrdne. Kaštany se dají i povařit - vaříme 15 minut rovněž naříznuté do kříže a pak postupně z vroucí vody vytahujeme a loupeme stejně jako pečené. Lepší je ale je upéct v troubě, vařené 1) celkem rychle vařením změknou a špatně se pak loupou, drobí se, navíc změní barvu dohněda, 2) vařené při loupání mnohem více pálí.
Vychladlé oloupané kaštany nakrájíme na menší kousky a odložíme stranou.

Připravené medailonky opepříme čtyřbarevným pepřem a orestujeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Podlijeme hrnkem vroucí vody nebo vývaru, okořeníme lžičkou zázvoru, osolíme (trošku, sojovka je slaná), přidáme namočené hříbky a 150 ml červeného vína. Podusíme asi 20 minut, pak přidáme nakrájené kaštany, 2 lžíce medu a povaříme dalších 10 minut. Nakonec přdáme půl lžičky solamylu rozmíchaného v trošce studené vody, půlku slepičího bujónu a povaříme ještě 2 minuty. Pokud chceme mít kaštany křupavé jako oříšky, přidáme je až téměř nakonec.

Než se maso podusí, můžeme si oloupat kapustičky, které zvlášť uvaříme v osolené vodě doměkka - kapustičky jsou jako příloha, nejsou nutné, ale celé jídlo pak povyšují do kategorie "luxusní".

Podáváme s rýží, kuskusem, hranolkami, vařenými nebo pečenými brambory.




Další fotografie
 


RECEPTY

Kečup z jablíček

Postup: Jablka oloupeme, vykrájíme jádřinec a nakrájíme na menší dílky.Cibuli oloupeme... zobrazit recept

RECEPTY

Pikantní kapří prsty

Postup: Vykuchaného kapra podélně rozkrojíme a odstraníme páteř. Omyjeme a osušíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka na kyselo

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osolíme, opepříme, přidáme zásmažku na... zobrazit recept

RECEPTY

Bulharské biftečky (kefty)

Postup: Mleté maso v poměru 50% hovězí a 50% vepřové smícháme se lžičkou soli, 2... zobrazit recept

RECEPTY

Česnekačka

Postup: Uzené maso nebo pěknou anglickou nakrájíme na kostičky a na trošce sádla... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Jaké jsou výhody používání kávových kapslí

Kávová kapsle obsahuje přesnou dávku sypké kvalitní pražené kávy. V jedné kapsli najdeme různé množství prvotřídní namleté směsi. Tu tvoří nejčastěji stoprocentní arabika anebo určitý poměr druhů směs arabiky a robusty. Výrobci... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...