19. 4. 2024   |   svátek má Rostislav
 

Buchtičky se šodó

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
droždí 30 g
moučkový cukr 100 g
máslo 80+50 g
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Šodó/vanilkový krém

Název Množství a jednotka
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 3 ks
smetana ke šlehání 200 ml
mléko 250 ml
cukr krupice 3-4 lžíce
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h. 30 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme na teple vykynout. Do větší mísy dáme osolenou mouku, cukr, vzešlý kvásek, rozpuštěný vychladlý tuk, mléko, žloutky, citronovou kůru a zaděláme vláčné těsto (klidně v pekárně). Zakryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Z vykynutého těsta na vále děláme válečky o průměru asi 2 cm, skládáme vedle sebe do vymaštěného pekáče. Rádýlkem nebo kolečkem na pizzu pak válečky na plechu překrojíme na malé kousky. Jednotlivé kousky ze všech stran promašťujeme rozpuštěným máslem. Buchtičky opět necháme na pekáči vykynout, na povrchu je potřeme zbylým máslem a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Buchtičky podáváme přelité vanilkovým krémem nebo šodó - vinnou pěnou.

Vinná pěna - šodó:
Ve vodní lázni šleháme 1/4 l bílého vína, 60g krystalového cukru, 3 žloutky, 1 vejce a 1 vanilkový lusk. Šleháme nad parou do zhoustnutí, jakmile krém zhoustne, odstavíme, nesmí se vařit.

Vanilkový krém:
Do kastrůlku nalijeme mléko a smetanu, přidáme rozříznutý vanilkový lusk i se zrníčky a na malém plameni ohříváme asi deset minut. Odstavíme a necháme dalších deset minut lusk louhovat. V misce rozmícháme žloutky s cukrem, a pomalu přiléváme ještě horké přecezené mléko, stále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Krém přelijeme zpět do kastrůlku, a za stálého míchání přivedeme těsně pod bod varu. Nevaříme, žloutky by se srazily. Do hotového krému přidáme dvě lžičky rumu.

Tip:
Komu se nechce vařit krém - v Lidlu se dá koupit vanilkový dezert "Bourbon vanilla", stačí ho ohřát v kastrůlku a šup na buchtičky. Jako nouzovka není vůbec špatný.


Další fotografie
 


RECEPTY

Ščedračka (hrstková)

Postup: Den předem si namočíme fazole, hrách a houby (v jednom hrnci). Druhý den dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí sekaná pečeně

Postup: Na přípravu sekané se obvykle doporučuje míchané vepřové s hovězím masem,... zobrazit recept

RECEPTY

Bílé dušené zelí

Postup: Bílé hlávkové zelí nakrouháme nebo nakrájíme na tenké nudličky, které ještě... zobrazit recept

RECEPTY

Salát z uzeného kuřete s ementálem, polníčkem a ořechy

Postup: Uzená kuřecí stehna obereme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do mísy, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Dort

Postup: Žloutky ušleháme s vařící vodou, přidáme cukr a po troškách mouku s práškem.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Česnek

     Malá, voňavá palička česneku, některými odsuzovaná pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...