27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Buchtičky se šodó

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
droždí 30 g
moučkový cukr 100 g
máslo 80+50 g
žloutek 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

Šodó/vanilkový krém

Název Množství a jednotka
vanilkový lusk 1 ks
žloutek 3 ks
smetana ke šlehání 200 ml
mléko 250 ml
cukr krupice 3-4 lžíce
Zobrazit všechny ingredience
oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 01 h. 30 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí a necháme na teple vykynout. Do větší mísy dáme osolenou mouku, cukr, vzešlý kvásek, rozpuštěný vychladlý tuk, mléko, žloutky, citronovou kůru a zaděláme vláčné těsto (klidně v pekárně). Zakryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Z vykynutého těsta na vále děláme válečky o průměru asi 2 cm, skládáme vedle sebe do vymaštěného pekáče. Rádýlkem nebo kolečkem na pizzu pak válečky na plechu překrojíme na malé kousky. Jednotlivé kousky ze všech stran promašťujeme rozpuštěným máslem. Buchtičky opět necháme na pekáči vykynout, na povrchu je potřeme zbylým máslem a upečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Buchtičky podáváme přelité vanilkovým krémem nebo šodó - vinnou pěnou.

Vinná pěna - šodó:
Ve vodní lázni šleháme 1/4 l bílého vína, 60g krystalového cukru, 3 žloutky, 1 vejce a 1 vanilkový lusk. Šleháme nad parou do zhoustnutí, jakmile krém zhoustne, odstavíme, nesmí se vařit.

Vanilkový krém:
Do kastrůlku nalijeme mléko a smetanu, přidáme rozříznutý vanilkový lusk i se zrníčky a na malém plameni ohříváme asi deset minut. Odstavíme a necháme dalších deset minut lusk louhovat. V misce rozmícháme žloutky s cukrem, a pomalu přiléváme ještě horké přecezené mléko, stále mícháme, aby se žloutky nesrazily. Krém přelijeme zpět do kastrůlku, a za stálého míchání přivedeme těsně pod bod varu. Nevaříme, žloutky by se srazily. Do hotového krému přidáme dvě lžičky rumu.

Tip:
Komu se nechce vařit krém - v Lidlu se dá koupit vanilkový dezert "Bourbon vanilla", stačí ho ohřát v kastrůlku a šup na buchtičky. Jako nouzovka není vůbec špatný.


Další fotografie
 


RECEPTY

Krůtí stehno na divoko

Postup: Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem... zobrazit recept

RECEPTY

Dort "medvídek"

Postup: Žloutky ušleháme - můžeme vařečkou nebo ve šlehači, postupně za stálého šlehání... zobrazit recept

RECEPTY

Jablečná bábovka s kokosem

Postup: Vejce s cukrem ušleháme elektrickým šlehačem do pěny. Postupně přidáváme a... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové aglio olio

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě se lžící olivového oleje. Cuketu nakrájíme... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldoto s cizrnou

Postup: Špaldové kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka - na jeden čtvrtlitrový hrnek... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...