Na rizoto můžeme použít vařené, pečené nebo grilované maso z kuřete, slepice, krůtí, případně jiného ptáka. Rýži propláchneme, vsypeme do hrnce, přidáme lžíci oleje, půlku cibule, do které jsme zapíchli 3 hřebíčky, zalijeme studenou vodou (na 1 čtvrtlitrový hrnek přijdou dva hrnky vody) a zakryté pomalu vaříme doměkka. Mrkev nakrájíme na kolečka, v malém množství mírně osolené vody povaříme asi pět minut do poloměkka a scedíme. Kuřecí maso nakrájíme na menší kousky a opečeme na cibulce. Přidáme scezenou mrkev, okapaný sterilovaný hrášek, pokud nám zbyla z masa i nějaká šťáva, tak ji přidáme k tomuto základu, promícháme a přidáme uvařenou rýži (cibuli s hřebíčkem vytáhneme). Rizoto podáváme posypané strouhaným eidamem.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek