27. 11. 2020   |   svátek má Xenie
 

Chřestová krémová polévka

Název Množství a jednotka
chřest 10-12 ks
smetana ke šlehání 200 ml
kuřecí vývar 1 1/2 l
šalotka 1 ks
máslo 30 g
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 05 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Bílý chřest zbavíme dřevnatých částí a oloupeme škrabkou, zelený chřest není třeba loupat. Odřízneme špičky - asi 5cm, spodní části nakrájíme na menší kousky. Na másle zpěníme najemno nakrájenou šalotku, zlehka na ní orestujeme chřest, zalijeme vývarem (případně vodou), okořeníme špetkou muškátového oříšku a vaříme doměkka, obvykle kolem deseti minut. Polévku osolíme, rozmixujeme a dáme zpět vařit. Přidáme odložené špičky chřestu a povaříme ještě necelých pět minut, tak, aby byly měkké. Polévku zjemníme smetanou ke šlehání, Opepříme hrubě mletým pepřem, prohřejeme, už nevaříme. Podáváme s rozpečenou bagetkou.

Tip:
Polévku na talířích můžeme posypat strouhaným parmazánem.


 


RECEPTY

Zelňačka

Postup: Zelí dáme vařit do osolené vody. Přidáme klobásku vcelku, bobkový list, nové... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené kuře

Postup: Kuře ze všech stran i zevnitř osolíme a na několika místech prošpikujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí pochoutkový salát

Postup: Salám nastrouháme nahrubo, malou cibuli nebo jen čtvrt větší, a sterilované... zobrazit recept

RECEPTY

Květákové placičky s ovesnými vločkami

Postup: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka. V míse rozmačkáme vidličkou,... zobrazit recept

RECEPTY

Švestková omáčka s uzeným masem

Postup: Připravíme si tmavší máslovou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Přidáme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

ESHOPY

Tvorba eshopů, webů, SEO optimalizace

Internetové stránkyTvorba profesionálních eshopů na míru. Pronájem eshopů....