27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Květáková polévka

Název Množství a jednotka
květák 1 ks
mrkev 1 ks
brambory 3 ks
máslo 2 lžíce
dětská krupice 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

polévka
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)



Postup
Květák opláchneme, odkrojíme košťál, rozebereme na růžičky. Brambory a mrkev oloupeme, nakrájíme na kostky, mrkev můžeme nastrouhat na hrubém struhadle. Na másle opražíme krupici dorůžova, zalijeme studenou vodou nebo vývarem (1,5l), přidáme připravenou zeleninu, osolíme, okořeníme majoránkou a za občasného promíchání vaříme doměkka.

Tip:
Místo krupičky můžeme udělat klasickou jíšku z mouky.


 


RECEPTY

Třešňová bublanina vynikající

Postup: Třeme cukr, máslo, žloutky, přidáme tři lžíce vroucí vody, mouku s práškem do... zobrazit recept

RECEPTY

Jogurtový dezert s meruňkami

Postup: Jogurty smícháme se zakysanou smetanou, lžící moučkového cukru a s ušlehanou... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohové knedlíky s borůvkovým žahourem

Postup: Tvaroh smícháme s vajíčky a špetkou soli, smícháme s krupicí a strouhankou a... zobrazit recept

RECEPTY

Rebarborový koláč

Postup: Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva,... zobrazit recept

RECEPTY

Švábka (žebrácká polévka)

Postup: Starší, nebo i suchý chleba rozlámeme nebo nakrájíme na kousky a dáme rozvařit... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Stará kuželna

Restaurace Stará kuželna nabízí domácí kuchyni, exclusivní vinnou nabídku,...