23. 1. 2019   |   svátek má Zdeněk
 

Švestkový džem pečený v troubě

Název Množství a jednotka
švestky 2 kg
cukr krystal 500 g
ocet 2 lžíce
rum 4 lžíce
skořice 1/2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Jednoduchý a výborný recept na domácí švestkový džem pečený v troubě, který zvládne úplně každý. Pokud švestky nemícháme, nepřipálí se. A je senzační, s kupovanými se nedají srovnat.



Postup
Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme 2 lžícemi octa. Promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 250° na 25 minut. Během pečení ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Po této době posypeme 250g krystalového nebo krupicového cukru a dáme péct na dalších 20 minut. Nemícháme! Po dvaceti minutách opět posypeme 250g cukru a dáme péct ještě na dalších 15 - 20 minut. Pokud švestky pustily hodně šťávy, necháme je ještě asi 10 - 15 minut v troubě. Zbytek šťávy slijeme do hrnku, upečené švestky dáme do vyšší nádoby, přidáme 1/2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce rumu a 3 rozdrcené nebo pomleté hřebíčky. Rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence. Džem je možno také doředit slitou šťávou z upečených švestek, jelikož ještě po vychladnutí zhoustne. Horký džem plníme do sklenic, nahoru dáme malou lžičku rumu, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru alespoň na půl hodiny. Už nesterilujeme.

Tip:
Skořici a hřebíček je možné vynechat, pokud chceme, aby ještě více vynikla chuť švestek. Alkohol dáváme vždy, působí spolu s cukrem jako konzervant.

Z této dávky jsou cca 4 sklenice o objemu 300ml.


Další fotografie
 


RECEPTY

Houby v tuku

Postup: Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a dusíme na tuku. Do hrnce dáme lžíci... zobrazit recept

RECEPTY

Mandlová kolečka

Postup: Mandle povaříme ve vroucí vodě cca minutu a ještě horké oloupeme. Když... zobrazit recept

RECEPTY

Mléčná polévka

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou jen tak, aby byly... zobrazit recept

RECEPTY

Perníkový betlém a svícínky

Postup: V hrnci rozpustíme 1 lžíci tuku a vody a přidáme med. Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

RECEPTY

Želatinové bábovičky

Postup: Tvaroh vyšleháme s jogurtem a medem do pěny. Želatinový ztužovač za studena si... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Éčka v nanucích - jsou bezpečná?

Guma guar, karubin, karagenan, lecitin... co si pod tím máme představit? Tak si těm "éčkům" z testovaných nanuků podíváme na zoubek. Jaká jsou éčka v testovaných nanucích: Téměř u všech "éček" v testovaných výrobcích se jedná... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...