16. 5. 2025   |   svátek má Přemysl
 

Švestkový džem pečený v troubě

Název Množství a jednotka
švestky 2 kg
cukr krystal 500 g
ocet 2 lžíce
rum 4 lžíce
skořice 1/2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Jednoduchý a výborný recept na domácí švestkový džem pečený v troubě, který zvládne úplně každý. Pokud švestky nemícháme, nepřipálí se. A je senzační, s kupovanými se nedají srovnat.



Postup
Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme 2 lžícemi octa. Promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 250° na 25 minut. Během pečení ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Po této době posypeme 250g krystalového nebo krupicového cukru a dáme péct na dalších 20 minut. Nemícháme! Po dvaceti minutách opět posypeme 250g cukru a dáme péct ještě na dalších 15 - 20 minut. Pokud švestky pustily hodně šťávy, necháme je ještě asi 10 - 15 minut v troubě. Zbytek šťávy slijeme do hrnku, upečené švestky dáme do vyšší nádoby, přidáme 1/2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce rumu a 3 rozdrcené nebo pomleté hřebíčky. Rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence. Džem je možno také doředit slitou šťávou z upečených švestek, jelikož ještě po vychladnutí zhoustne. Horký džem plníme do sklenic, nahoru dáme malou lžičku rumu, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru alespoň na půl hodiny. Už nesterilujeme.

Tip:
Skořici a hřebíček je možné vynechat, pokud chceme, aby ještě více vynikla chuť švestek. Alkohol dáváme vždy, působí spolu s cukrem jako konzervant.

Z této dávky jsou cca 4 sklenice o objemu 300ml.


Další fotografie
 


RECEPTY

Salát z opečené zeleniny

Postup: Na olivovém oleji opečeme nakrájený česnek a na plátky nakrájenou cibuli.... zobrazit recept

RECEPTY

Slovenská kapustnica

Postup: Uzené koleno spolu s bobkovými listy, novým kořením uvaříme doměkka. Měkké... zobrazit recept

RECEPTY

Jahodový džem

Postup: Nejprve si nachystáme skleničky - vyvaříme skleničky i víčka, nebo to za nás... zobrazit recept

RECEPTY

Vynikající pomazánka ze sardelové pasty

Postup: Nejdříve uvaříme vajíčka natvrdo. Změklé máslo vymícháme se smetanovým taveným... zobrazit recept

RECEPTY

Květákový mozeček

Postup: Uvařený květák vidličkou rozděláme na malinké růžičky a orestujeme na másle.... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

PENZIONY

Horský hotel Sepetná

U nás je vše na dosah, máme ideální polohu uprostřed Beskyd přímo pod nejvyšší...