9. 3. 2021   |   svátek má Františka
 

Švestkový džem pečený v troubě

Název Množství a jednotka
švestky 2 kg
cukr krystal 500 g
ocet 2 lžíce
rum 4 lžíce
skořice 1/2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h.
Mamut :-)


Jednoduchý a výborný recept na domácí švestkový džem pečený v troubě, který zvládne úplně každý. Pokud švestky nemícháme, nepřipálí se. A je senzační, s kupovanými se nedají srovnat.



Postup
Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme 2 lžícemi octa. Promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 250° na 25 minut. Během pečení ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Po této době posypeme 250g krystalového nebo krupicového cukru a dáme péct na dalších 20 minut. Nemícháme! Po dvaceti minutách opět posypeme 250g cukru a dáme péct ještě na dalších 15 - 20 minut. Pokud švestky pustily hodně šťávy, necháme je ještě asi 10 - 15 minut v troubě. Zbytek šťávy slijeme do hrnku, upečené švestky dáme do vyšší nádoby, přidáme 1/2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce rumu a 3 rozdrcené nebo pomleté hřebíčky. Rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence. Džem je možno také doředit slitou šťávou z upečených švestek, jelikož ještě po vychladnutí zhoustne. Horký džem plníme do sklenic, nahoru dáme malou lžičku rumu, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru alespoň na půl hodiny. Už nesterilujeme.

Tip:
Skořici a hřebíček je možné vynechat, pokud chceme, aby ještě více vynikla chuť švestek. Alkohol dáváme vždy, působí spolu s cukrem jako konzervant.

Z této dávky jsou cca 4 sklenice o objemu 300ml.


Další fotografie
 


RECEPTY

Špaldoto s cizrnou

Postup: Špaldové kroupy uvaříme v osolené vodě doměkka - na jeden čtvrtlitrový hrnek... zobrazit recept

RECEPTY

Ředkvičkový salát s insalatinou

Postup: Ředkev nebo ředkvičky nastrouháme nahrubo a promícháme s insalatinou. Dochutíme... zobrazit recept

RECEPTY

Hruškový koláč s oříšky a tajemstvím

Postup: Oloupeme dvě větší hrušky a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme šťávou z... zobrazit recept

RECEPTY

Sterilované lečo

Postup: Všechnu zeleninu očistíme a omyjeme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme vroucí... zobrazit recept

RECEPTY

Makrout el Louz (Marocké mandlové cukroví)

Postup: Mandle spaříme a ještě horké oloupeme. Rozmixujeme najemno nebo pomeleme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

U Coufalů

Jsme známí hlavně stálou nabídkou tvarůžkových specialit. Naše restaurace je...