Jednoduchý a výborný recept na domácí švestkový džem pečený v troubě, který zvládne úplně každý. Pokud švestky nemícháme, nepřipálí se. A je senzační, s kupovanými se nedají srovnat.
Postup
Švestky umyjeme a vypeckujeme, dáme je na plech s vyšším okrajem a pokapeme 2 lžícemi octa. Promícháme a dáme péct do předehřáté trouby na 250° na 25 minut. Během pečení ANI JEDNOU NEMÍCHÁME. Po této době posypeme 250g krystalového nebo krupicového cukru a dáme péct na dalších 20 minut. Nemícháme! Po dvaceti minutách opět posypeme 250g cukru a dáme péct ještě na dalších 15 - 20 minut. Pokud švestky pustily hodně šťávy, necháme je ještě asi 10 - 15 minut v troubě. Zbytek šťávy slijeme do hrnku, upečené švestky dáme do vyšší nádoby, přidáme 1/2 lžičky mleté skořice, 4 lžíce rumu a 3 rozdrcené nebo pomleté hřebíčky. Rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence. Džem je možno také doředit slitou šťávou z upečených švestek, jelikož ještě po vychladnutí zhoustne. Horký džem plníme do sklenic, nahoru dáme malou lžičku rumu, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru alespoň na půl hodiny. Už nesterilujeme.
Tip: Skořici a hřebíček je možné vynechat, pokud chceme, aby ještě více vynikla chuť švestek. Alkohol dáváme vždy, působí spolu s cukrem jako konzervant.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek