21. 6. 2024   |   svátek má Alois
 

Jahodový koláč

Název Množství a jednotka
hladká mouka 280 g
moučkový cukr 140+70 g
máslo 170 g
vejce 3 ks
citronová kůra špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 25 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, 140g moučkového cukru, 170g másla, tří žloutků a špetky citronové kůry vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozválíme na placku o něco větší, než je dno kulaté koláčové formy, opatrně jej přendáme do formy, rukou přimáčkneme na dno a na okraje formy a na několika místech těsto propícháme vidličkou. Formu nemusíme ničím vymazávat, těsto je dost mastné.
Troubu předehřejeme na 175° a koláč předpečeme cca 15 minut dorůžova. Posypeme nakrájenými jahodami, mírně posypeme krupicovým cukrem, dáme zpět do trouby a pečeme dalších 15 minut.
Ušleháme dotuha sníh ze tří bílků a špetky soli, přidáme dvě lžíce moučkového cukru a prošleháme. Sníh naneseme stěrkou na povrch koláče a dáme dopéct ještě na cca 5-7 minut.


Další fotografie
 


RECEPTY

Míchaná vajíčka se šunkou

Postup: Šunku (nebo anglickou, špek) nakrájíme nadrobno a na pánvi lehce opečeme na... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí vývar s domácími nudlemi

Postup: Omyté kuře vložíme do 3/4 l vlažné osolené vody, chvíli povaříme a potom... zobrazit recept

RECEPTY

Buchtičky se šodó

Postup: Z mléka odebereme asi půl hrnku, ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Přidáme lžičku... zobrazit recept

RECEPTY

Třešňové knedlíky

Postup: Uvařené brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, krupici,... zobrazit recept

RECEPTY

Špaldoto s hříbky

Postup: Špaldové kroupy zalijeme dostatečným množstvím studené vody, přidáme hrst... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Doporučení pro ty, kteří chtějí trvale zhubnout a chystají se k výživovému poradci

Alespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámeček pod hradem

Restaurace hotelu Zámeček je umístěna v historickém pivovarském sklepení a...