16. 6. 2025   |   svátek má Zbyněk
 

Jahodový koláč

Název Množství a jednotka
hladká mouka 280 g
moučkový cukr 140+70 g
máslo 170 g
vejce 3 ks
citronová kůra špetka
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 25 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Z hladké mouky, 140g moučkového cukru, 170g másla, tří žloutků a špetky citronové kůry vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozválíme na placku o něco větší, než je dno kulaté koláčové formy, opatrně jej přendáme do formy, rukou přimáčkneme na dno a na okraje formy a na několika místech těsto propícháme vidličkou. Formu nemusíme ničím vymazávat, těsto je dost mastné.
Troubu předehřejeme na 175° a koláč předpečeme cca 15 minut dorůžova. Posypeme nakrájenými jahodami, mírně posypeme krupicovým cukrem, dáme zpět do trouby a pečeme dalších 15 minut.
Ušleháme dotuha sníh ze tří bílků a špetky soli, přidáme dvě lžíce moučkového cukru a prošleháme. Sníh naneseme stěrkou na povrch koláče a dáme dopéct ještě na cca 5-7 minut.


Další fotografie
 


RECEPTY

Chobotničky na víně po italsku

Postup: Chobotničky rozmrazíme (předpokládám, že v našich podmínkách čerstvé moc... zobrazit recept

RECEPTY

Lososová pěna

Postup: Třetinu skleničky solené tresky rozmixujeme s majonézou. Není třeba nijak... zobrazit recept

RECEPTY

Bramboračka od babičky

Postup: Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle... zobrazit recept

RECEPTY

Cibulačka

Postup: Cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na oleji a másle zpěníme cibulku a... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí stehno na divoko

Postup: Větší krůtí horní stehno i s kůží omyjeme, prošpikujeme proužky slaniny (nožem... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Doporučení pro ty, kteří chtějí trvale zhubnout a chystají se k výživovému poradci

Alespoň týden si pište přesně, co jíte, pijete, v kolik hodin přesně, co... zobrazit článek

RESTAURACE

Jan Maria

Tradici moravské kuchyně důmyslně mixujeme s moderními trendy. S dobrým jídlem...