25. 4. 2024   |   svátek má Marek
 

Jahodový smetanový želé dort

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 125 g
vejce 4 ks
moučkový cukr 125 g
prášek do pečiva 2 lžičky
vroucí voda 3 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 25 min.
Mamut :-)


Růžový zákusek, jaký známe z cukrárny - to je vlastně tenhle smetanový jahodový dort. Na přípravu složitý není, jen čas chladnutí je delší :-).



Postup
Nejprve si upečeme piškot - 4 žloutky šleháme elektrickým šlehačem, postupně přidáváme za stálého šlehání tři lžíce vroucí vody, přidáme 125g moučkového cukru. Do 125g polohrubé mouky zamícháme 2 rovné lžičky prášku do pečiva a po částech přišleháme k vaječné směsi. Ze čtyř bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby na 175°. Pečeme asi 20 - 25 minut dorůžova.
Piškot necháme úplně vychladnout, překrojíme, spodní část pomažeme jahodovou (nebo jinou pikantní) marmeládou, přiklopíme zpět vrchní část a korpus vrátíme zpět do dortové formy, kterou opět uzavřeme.

Jahodový krém:
Tvaroh ušleháme elektrickým šlehačem se dvěma šlehačkami, přidáme buďto 300g rozmrazené jahodové dřeně nebo 150g jahodové marmelády (pokud jsou v ní kousky jahod, je nutno ji předtím rozmixovat). Dvě lžičky práškové želatiny rozpustíme za stálého míchání ve 3 lžících horké vody a vmícháme/přišleháme do krému.
Krém nalijeme na připravený piškotový korpus a uložíme do lednice alespoň na dvě hodiny, nebo na tak dlouho, aby povrch krému byl už mírně ztuhlý.

Připravíme si jahodovou želatinu - 1/2 l vody necháme projít varem, odstavíme, horkou vodu nalijeme do širší misky, přidáme jahodovou želatinu v prášku a mícháme, dokud se úplně nerozpustí. Za občasného promíchání necháme úplně vychladnout při pokojové teplotě.
Při přípravě želatiny se držte návodu na obalu.

Dort vytáhneme z lednice, poklademe čerstvými jahodami nakrájenými na plátky a přelijeme jahodovou želatinou. Uložíme do lednice a necháme ztuhnout nejlépe přes noc.
Hotový dort zdobíme šlehačkou a čerstvými jahodami.

Tip:
Krém můžeme udělat i úplně bez tvarohu - ušleháme dvě šlehačky, přidáme rozmrazenou jahodovou dřeň a přidáme tři lžičky práškové želatiny rozpuštěné v trošce horké vody.
Želatinu (i jahodovou) kupuji v Lidlu, dobře se s ní pracuje.





Další fotografie
 


RECEPTY

Mandlová kolečka

Postup: Mandle povaříme ve vroucí vodě cca minutu a ještě horké oloupeme. Když... zobrazit recept

RECEPTY

Jablečný koláč s kaki

Postup: Na vále smícháme mouku, moučkový cukr, citronovou kůru a sůl, přidáme studené... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené kuře

Postup: Kuře ze všech stran i zevnitř osolíme a na několika místech prošpikujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový koláč s kokosovou drobenkou

Postup: Vejce utřeme s olejem, cukrem a kůrou. Přidáme mouku s práškem do pečiva. /já... zobrazit recept

RECEPTY

Domácí pochoutkový salát

Postup: Salám nastrouháme nahrubo, malou cibuli nebo jen čtvrt větší, a sterilované... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace Sluníčko

Restaurace penzionu Sluníčko je nekuřácká a nabízí kvalitní kuchyni plnou...