15. 5. 2024   |   svátek má Žofie
 

Opiška (Vopiška)

Název Množství a jednotka
česnek 5 stroužků
kopřiva 3 hrsti
libeček 2 hrsti
máslo 30 g
sůl
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Litr a půl vody uvedeme do varu. Než začne voda vřít, oloupeme a utřeme česnek a nadrobno nakrájíme omyté mladé lístky kopřivy a libečku (opichu). Zvlášť opečeme na kostičky nakrájený chléb. Vroucí vodu odstavíme z ohně, přidáme sůl, máslo, utřený česnek a připravené kopřivy s libečkem. Už nevaříme. Polévku podáváme s kostičkami opečeného chleba.


 


RECEPTY

Indické krůtí kari (curry)

Postup: Krůtí prsa nakrájíme na tenké nudličky. Červenou papriku, chilli papričku a... zobrazit recept

RECEPTY

Kuře v soli

Postup: Kuře opláchneme, osolíme ze všech stran i zevnitř. Do pekáčku nasypeme 1,5 kg... zobrazit recept

RECEPTY

Koprová omáčka

Postup: Na másle připravíme světlou jíšku, zředíme ji vychladlým vývarem, přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Staročeská husa

Postup: Husu omyjeme, osušíme, pokud má husa drůbky, odstraníme je. Odřízneme křídla a... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

Postup: Tři středně velké cukety dobře očistíme kartáčkem, omyjeme, osušíme papírovou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

5 důvodů proč navštívit Loket nad Ohří

Důležité královské město, které má v historii mnoho důležitých událostí. Loket nad Ohří je město na Sokolovsku, které vás svou krásou uchvátí. Historie tohoto města sahá až do 12. století, poté se Loket pomalu stává... zobrazit článek

RESTAURACE

Slezský Dvůr

Restaurce Slezský Dvůr v Ostravě Radvanicích Vás zve k příjemnému posezení ve...