6. 7. 2025   |   svátek má Upálení mistra Jana...
 

Valašská štědračka

Název Množství a jednotka
pohanka 120 g
čerstvé houby 150 g
brambory 3 ks
malá cibule 1 ks
máslo 30 g
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a osmahneme dozlatova. Zásmažku zalijeme studenou vodou nebo vývarem, rozmícháme, přidáme houby, osolíme a vaříme téměř doměkka. Do polévky přidáme na kostičky nakrájené brambory, dovaříme doměkka a nakonec přidáme pohanku, kterou jsme proprali ve vlažné vodě a polévku dovaříme. Pohanka má zůstat v polévce celá, proto ji už dlouho nevaříme, aby se nerozvařila. Do hotové polévky vmícháme rozšlehané vajíčko.

Tip:
Čerstvé houby můžeme nahradit sušenými houbami, hlívou ústřičnou nebo čerstvýmí žampióny.


 


RECEPTY

Slovenská kapustnica

Postup: Uzené koleno spolu s bobkovými listy, novým kořením uvaříme doměkka. Měkké... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový špaldový koláč

Postup: V míse ušleháme ručním šlehačem vejce s cukrem, přidáme bílý jogurt, olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Papriková hořčice

Postup: Papriky a cibule očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme do hrnce a přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Rafaelo řezy

Postup: Ve větší míse šleháme elektrickým šlehačem celá vejce s dvěma lžícemi vroucí... zobrazit recept

RECEPTY

Pirátské špagety

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Rybí filé (tresku, lososa nebo použijeme... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

ESHOPY

SvětCukrářů.cz

Internetový prodej cukrářských potřeb a surovin, vybavení na pečení, nádobí,...