2. 8. 2025   |   svátek má Gustav
 

Jíška

Název Množství a jednotka
máslo 20 g
hladká mouka 1 1/2 lžíce
studená voda 250 ml

Kuchyně: česká
Příprava: 05 min.
Vaření: 10 min.
Mamut :-)



Postup
Tak se dáme do přípravy jíšky (nebo zásmažky, je to to samé). Fakt to není nic složitého, a když se budete držet jednoduchých pravidel, žádné hrudky se vám neutvoří.

Dělám stejné množství jíšky na polívky i na omáčky. Rozdíl je jen v tom, že v polévce je pak více vody, tak je řidší. Uvedené množství je na litr a půl polévky nebo třičtvrtě litru omáčky.
Vezmeme si dvě lžíce másla (je to cca 20 g), dáme do kastrůlku a necháme rozpustit. Mezitím, než se máslo rozpustí, naplním si velkou sklenici nebo čtvrtlitrový hrnek STUDENOU vodou. Do rozpuštěného másla přidám jednu a půl lžíce hladké mouky a míchám. V receptu bývá uvedeno, jestli je tam potřeba světlá, nebo tmavá jíška. Když to tam uvedeno není, dělám světlou :). To znamená, že míchám tak dlouho, až začne mouka mírně růžovět - na dně kastrůlku a na okrajích začíná pomalu měnit barvu, tmavnout. V té chvíli RYCHLE jednou rukou přilijeme studenou vodu, druhou rukou stále mícháme - kdybychom ji lili pomalu, nebo dali horkou, nebo nemíchali, udělají se žmolky. Když vodu nalijeme naráz za stálého míchání, žmolky se neudělají. Můžeme míchat i metličkou, ale vařečka úplně stačí. Jakmile přiliju vodu a jíšku rozmíchám, ihned naliju jíšku tam, kam potřebuji, tzn, do polévky nebo omáčky.
Pokud chceme tmavou jíšku, necháme mouku opražit déle, do hněda.
Hotovo :-)

Obrácený postup:
Jestliže je v receptu uvedena jíška na začátku, většinou u omáček, postupujeme úplně stejně, jen si uděláme hned v hrnci, ve kterém budeme omáčku dělat, a když přilijeme do mouky vodu, dolijeme ji hned tekutinou, která je uvedena v receptu - vývar, mléko nebo smetanu. Pokud je uvedeno "zředíme vývarem", musíme ho nechat nejprve vychladnout, nebo ho část nahradíme vodou - viz postup.

Naprosto stejně se připravuje bešamel, jen místo vody přilijeme studené mléko.


Další fotografie
 


RECEPTY

Ovocný dort ze zakysané smetany

Postup: Ovoce (můžeme použít prakticky jakékoliv ovoce - jahody, maliny, broskve,... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubnové zelí

Postup: Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo... zobrazit recept

RECEPTY

Borůvkový špaldový koláč

Postup: V míse ušleháme ručním šlehačem vejce s cukrem, přidáme bílý jogurt, olej,... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohová pomazánka s jablky a česnekem

Postup: suroviny1 vaničkový tvaroh2 až 3 jablka - raději nakyslejší1 ks tavený sýr2... zobrazit recept

RECEPTY

Ovocný (biskupský) chlebíček - cukroví

Postup: Rozinky si namočíme předem alespoň na hodinu do dvou lžic rumu, sem tam je... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Máta

Máta peprná patří mezi nejpoužívanější rostliny. Latinsky se označuje jako Mentha piperita či Mentha × piperita. Běžně se můžete setkat i s mnoha lidovými názvy, které znějí pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové... zobrazit článek

RESTAURACE

Králova vila

Naším cílem je věnovat se vám s maximálním úsilím a pokusit se vám splnit...