14. 10. 2024   |   svátek má Agáta
 

Nakládané okurky - nálev Pikanta Haná

Název Množství a jednotka
okurky nakládačky 3 kg
kořenící směs Pikanta Haná 1 ks
ocet 1/2 l
cukr krupice 200 g
studená voda 1,5 l
Zobrazit všechny ingredience

Kuchyně: česká
Příprava: 40 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Nejprve si umyjeme a vyvaříme sklenice a víčka, do kterých budeme okurky zavařovat. Pokud jsou víčka byť jen trochu poškozená/narezlá, doporučuji koupit víčka nová, aby se později okurky nekazily. Sklenice i víčka dobře umyjeme a prolijeme dostatečným množstvím vroucí vody, potom pečlivě vysušíme hrdla sklenic a víčka.
Tento krok nikdy nepodceňuji, vyplatí se to.
Okurky namočíme do studené vody alespoň na půl hodiny, aby se vyplavily nečistoty a pod studenou tekoucí vodou je dobře očistíme jemným kartáčkem. Necháme okapat.
Přichystáme si veškerou zeleninu, kterou budeme potřebovat - oškrábeme a omyjeme mrkev a křen, kdo dává cibuli nebo česnek, tak je oloupeme a omyjeme snítky kopru (i silné stonky). Zeleninu, která je potřeba nakrájet, nakrájíme a nachystáme do misek.

Nálev připravíme z 1,5 litru studené vody, 0,5 litru 8% octa a 200g cukru. Přisypeme obsah sáčku Pikanta Haná,přivedeme k varu a povaříme mírným varem asi 15 minut. Směs necháme mírně vychladnout.

Do sklenic dáme 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého černého pepře, 1 bobkový list, 5 koleček mrkve, kousek křenu o velikosti cca 2x1 cm a snítku kopru.
Kdo má rád v okurkách cibuli, česnek, nebo feferonky, přidá podle své chuti, feferonky dávám jen do části sklenic - do sklenice přidám jednu celou omytou feferonku.
Do takto připravených sklenic skládáme okurky co nejtěsněji to jde, nejdřív na výšku, pak vodorovně, tak aby se jich tam vešlo co nejvíce. Pokud máte ve sklenici ještě místo a okurky jsou velké, nebojte se je do zbytku sklenice nakrájet/překrojit.
Naběračkou nalijeme nálev asi centimetr pod okraj sklenice, všechny okurky i zelenina musí být ponořeny. Papírovou utěrkou otřeme okraj sklenice a ihned zavíčkujeme.

Do velkého hrnce dáme na dno složenou utěrku, naskládáme sklenice tak, aby se navzájem nedotýkaly sebe ani hrnce, zalijeme horkou vodou asi do dvou třetin výšky sklenic. Místo utěrky můžeme použít dřevěné nebo silikonové podložky přímo určené na zavařování.
Sterilujeme při 80° 20 minut - čas měříme od chvíle, kdy dosáhne uvedené teploty voda v hrnci, nikoliv ve sklenici.
Zavařené okurky vyjmeme, otočíme víčkem dolů a uložíme pokud možno na chladnější místo, aby co nejdříve vychladly, takto zůstanou stále křupavé.

Toto množství láku vyjde přibližně na tři kila okurek - asi 6 sklenic o objemu 750 ml.


 


RECEPTY

Toskánské rizoto

Postup: Do hlubší pánve dáme máslo, drobně nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Na... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí závitky se sušenými rajčaty

Postup: Plátky kuřecího masa naklepeme, osolíme, opepříme bílým pepřem, poklademe... zobrazit recept

RECEPTY

Hříbečky - dortíčky z lískových oříšků

Postup: Ze všech přísad zpracujeme těsto (na vál navážíme všechny sypké přísady,... zobrazit recept

RECEPTY

Babiččina vánočka

Postup: Z tohoto množství jsou dvě vánočky přes celý plech. Do 1/4 hrnku vlažného mléka... zobrazit recept

RECEPTY

Čočková polévka mléčná

Postup: Čočku uvaříme s bobkovým listem v dostatečném množství vody (1 1/2 litru) do... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Rybářská bašta

Rybářská bašta jako jedna z prvních začala svůj provoz v roce 1991. Chov...