24. 2. 2020   |   svátek má Matěj
 

Moravské koláče

Název Množství a jednotka
polohrubá mouka 500 g
moučkový cukr 100 g
máslo 100 g
žloutek 2 ks
sůl 1/2 lžičky
Zobrazit všechny ingredience

moučník
Kuchyně: staročeská
Příprava: 03 h.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Z 250 ml mléka odlijeme cca 50 ml do hrnku, přidáme lžičku krupicového cukru a 30 g rozdrobeného droždí. Přikryjeme ubrouskem a necháme vzejít kvásek, to trvá kolem půl hodiny. Zároveň v kastrůlku rozpustíme máslo a necháme prochladnout.
Do mísy nasypeme 500g polohrubé mouky, 100g moučkového cukru, přidáme 1/2 lžičky soli, 2 žloutky, vlijeme zbytek odměřeného mléka (200 ml), rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Zaděláme těsto - buďto v robotu, nebo vařečkou tak, aby se nelepilo na stěny mísy ani na vařečku.
Mísu s těstem dáme na teplejší místo, zakryjeme utěrkou a necháme kynout, obvykle těsto kyne kolem dvou hodin.

Z vykynutého těsta lžící namočenou v mouce tvoříme na lehce pomoučené desce kuličky o velikosti pingpongových míčků. Pokládáme dále od sebe, koláče v troubě ještě nabudou (dávám cca 10 - 12 koláčků na jeden plech). Opět necháme kynout, nejméně půl hodiny, spíše hodinu na teplém místě. Pak obrácenou naběračkou namočenou v mouce uděláme do kuličky důlek, propíchneme na několika místech vidličkou, potřeme bílkem a do důlku dáme náplň.

Koláče dáme do trouby a pečeme na 175° asi 20 - 25 minut podle velikosti.

Náplně do koláčů:

Tvarohová:
Smícháme tvaroh s vrchovatou lžící cukru a celým vajíčkem a trochou citronové kůry, můžeme přidat rovnou kávovou lžičku škrobu nebo polévkovou lžíci vanilkového pudinkového prášku (není nutné).

Povidlová:
Povidla rozmícháme v misce se lžící rumu.

Maková:
200g mletého máku svaříme v kastrolku s 250 ml mléka, 1 vrchovatou lžící cukru, vanilkovým cukrem, 1 lžící rumu a špetkou skořice. Vaříme cca 10 - 15 minut do zhoustnutí. Nádivku můžeme zahustit strouhaným perníkem nebo mletými piškoty, opět, není to nutné.

Makovo - povidlová:
Makovou nádivku smícháme s povidly v poměru 1:1.

Ořechová:
200g mletých vlašských ořechů svaříme ve 250 ml mléka, přidáme vrchovatou lžíci cukru, lžíci rumu a vaříme asi 10 minut - do zhoustnutí. Nádivku opět můžeme zahustit pomletými piškoty.

Jablečná/hrušková:
Jablka nebo hrušky nakrájíme na co nejmenší kostičky - je na vás, jestli je oloupete, nebo ne, to záleží na chuti. Dáme do kastrůlku, podlijeme jen troškou vody, přidáme vanilkový cukr, špetku skořice, trošku citronové kůry a povaříme doměkka.
Tuto nádivku můžeme zahustit podle potřeby rozdrcenými/pomletými piškoty nebo lžící vanilkového pudinkového prášku (nádivka musí být v tomto případě vychladlá!).

Marmeládová:
Můžeme použít jakoukoliv marmeládu/džem, ředím každou lžící rumu. Opět je možno přidat rozemleté piškoty.


 


RECEPTY

Tvarohové knedlíky nejlepší

Postup: Tvaroh smícháme v míse s vajíčky a špetkou soli, přidáme krupici, strouhanku,... zobrazit recept

RECEPTY

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Postup: Houby (václavky, lišky apod.) předvaříme v osolené vodě. Na 1 litr vody dáme 2... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí krk se sardelovou omáčkou

Postup: Krůtí krk uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, solí a celým... zobrazit recept

RECEPTY

Piškotová roláda - "Tiramisu"

Postup: Do šlehače dáme vejce a cukr a šleháme 15 minut. Pak lehce vmícháme polohrubou... zobrazit recept

RECEPTY

Albánská polévka

Postup: Půl hlávky zelí nakrouháme nebo nakrájíme na proužky, mrkev nastrouháme a... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Hledáte magazín pro zdravý život? Už nehledejte – právě jste jej našli!

Podívejme se pravdě do očí. Kdo z nás by nechtěl být fit a v kondici nejen fyzické, ale i psychické. Snad jen hypochondr si libuje v bolístkách a pofňukávání – my ostatní umíme vzít své zdraví a pohodu do svých rukou a přesně pro... zobrazit článek

RESTAURACE

Černý Orel

Pivovar s restaurací a ubytováním.The New York Times zařadil Kroměříž a Pivovar...