24. 2. 2024   |   svátek má Matěj
 

Květáková polévka se smaženou houskou

Název Množství a jednotka
květák 1/4 hlávka dle
tuk 1 lžička
mouka 1 lžička
čerstvě mletý pepř 1 špetička
muškátový květ 1 špetička
Zobrazit všechny ingredience

k obědu nebo samosta
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Květák rozebereme na růžičky, popřípadě ještě pokrájíme na jemno. V hrnci na lžičce tuku osmahneme lžičku hladké mouky do růžova, přidáme na drobno pokrájený květák, zalijeme vodou, dochutíme špetičkou muškmátového květu, šptinkou mletého pepře, osolíme a dáme vařit (pozor, ráda utíká, ze začátku hlídáme).
Ke konci vaření můžeme přidat pažitku nebo nasekanou petrželku, ale nutné to není. Do polévky podáváme kostičky osmažené housky.
Je to květákovka, takže z květáku, ale pokud někdo chce, čtvrtka bujonové kost tomu neuškodí, ale už to má zase jinou chuť.


 


RECEPTY

Losos ve slaninovém kabátku

Postup: Porce lososa bez kůže nakrájíme na menší části tak, abychom je následně mohli... zobrazit recept

RECEPTY

Citronovo-mandlová srdíčka

Postup: Z mouky, másla, moučkového a vanilkového cukru, mletých mandlí, žloutku a... zobrazit recept

RECEPTY

Kynuté rohlíčky s ořechovou náplní

Postup: Droždí necháme vzejít v teplém oslazeném mléce.Do mísy dáme mouku, cukr,... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarožník 1.

Postup: Rozpustíme si v kastrůlku máslo. Tvaroh s vejci a cukrem smícháme, postupně... zobrazit recept

RECEPTY

Vaječná pomazánka s hořčicí

Postup: Vejce uvaříme natvrdo,vychladíme, oloupeme a nasekáme nadrobno. Smícháme se... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...