28. 1. 2021   |   svátek má Otýlie
 

Květáková polévka se smaženou houskou

Název Množství a jednotka
květák 1/4 hlávka dle
tuk 1 lžička
mouka 1 lžička
čerstvě mletý pepř 1 špetička
muškátový květ 1 špetička
Zobrazit všechny ingredience

k obědu nebo samosta
Kuchyně: česká
Příprava:
Vaření:
Dana Beňaková



Postup
Květák rozebereme na růžičky, popřípadě ještě pokrájíme na jemno. V hrnci na lžičce tuku osmahneme lžičku hladké mouky do růžova, přidáme na drobno pokrájený květák, zalijeme vodou, dochutíme špetičkou muškmátového květu, šptinkou mletého pepře, osolíme a dáme vařit (pozor, ráda utíká, ze začátku hlídáme).
Ke konci vaření můžeme přidat pažitku nebo nasekanou petrželku, ale nutné to není. Do polévky podáváme kostičky osmažené housky.
Je to květákovka, takže z květáku, ale pokud někdo chce, čtvrtka bujonové kost tomu neuškodí, ale už to má zase jinou chuť.


 


RECEPTY

Korsický salát

Postup: Vrtulky uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, propláchneme studenou vodou a... zobrazit recept

RECEPTY

Ščedračka (hrstková)

Postup: Den předem si namočíme fazole, hrách a houby (v jednom hrnci). Druhý den dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, nasypeme do uzaviratelné nádoby a trochu... zobrazit recept

RECEPTY

Kachna pečená celou noc

Postup: Kachnu omyju, nasolím a okmínuju. Posadím ji do pekáčku, ničím nepodlévám.... zobrazit recept

RECEPTY

Kokosová roláda

Postup: S dostatečným předstihem si vytáhneme z lednice máslo. Připravíme si dvě... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

PENZIONY

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova

Hotel Grůň Mosty u Jablunkova se nachází v Moravskoslezských Beskydech na úpatí...