27. 7. 2024   |   svátek má Věroslav
 

Bramboračka od babičky

Název Množství a jednotka
brambory 4 ks
sušené houby 2 hrsti
velká mrkev 1
petržel 1 ks
malý celer 1/2
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)


Uvaříme si poctivou bramboračku, jak ji vařily naše babičky?



Postup
Sušené houby namočíme do půl litru vody alespoň na dvě hodinky. Na másle připravíme tmavší jíšku, zalijeme studeným vývarem nebo vodou (1l), přidáme namočené houby a povaříme. Po čtvrt hodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev nakrájenou na kolečka, kousek celého celeru, celou petržel, celou oloupanou cibuli, osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Vaříme, až je zelenina měkká. Můžeme přidat bujón, ale není nutný, pokud použijeme vývar. Z hotové polévky vyjmeme celou zeleninu, kterou můžeme použít do masové pomazánky. Podáváme s nasekanou petrželovou natí.

Tip:
Mouku do polévky můžeme opražit nasucho na teflonové pánvi dorůžova, necháme vychladnout, rozkvedláme ji v trošce vody a na začátku varu ji přidáme do polévky. Lžičku másla pak dáme přímo na talíř do horké polévky, krásně ji zjemní.

Pokud nechci celou zeleninu z polévky vyhodit ani ji do ní pomixovat (úplně změní chuť polévky), zároveň s touto polévkou peču nějaké maso nebo udělám rajskou s vařeným hovězím a už dopředu s pomazánkou počítám, tak dám masa o trochu víc.


 


RECEPTY

Dýňové rizoto na šalvěji

Postup: Dýni hokkaido rozpůlíme, lžící vydlabeme semena a nakrájíme na malé kostičky -... zobrazit recept

RECEPTY

Kapusta zapečená s čedarem

Postup: Kapustu očistíme, nakrájíme nadrobno a povaříme v mírně osolené vodě 5 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Špagetová bábovka

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě téměř doměkka - nedovaříme úplně, budeme je... zobrazit recept

RECEPTY

Koláčky bez kynutí

Postup: Z vlažného mléka, droždí a lžíce cukru připravíme kvásek, necháme vzejít. Než... zobrazit recept

RECEPTY

Obrácené řízky

Postup: Maso (můžeme použít vepřovou krkovičku, krůtí prsa, kuřecí řízky) nakrájíme na... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...