1. 5. 2025   |   svátek má Svátek práce
 

Dušená kapusta

Název Množství a jednotka
kapusta 1 ks
cibule 1 ks
česnek 3 stroužky
špek 30 g
sádlo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 10 min.
Vaření: 40 min.
Mamut :-)



Postup
Kapustu (je úplně jedno, jestli normální nebo kadeřavou - obyčejná je po uvaření kompaktnější) omyjeme, nakrájíme na tenké nudličky, zalijeme vodou tak, aby byla ponořená, osolíme a uvaříme doměkka. Cibuli a špek nakrájíme najemno, na sádle osmažíme dozlatova a připravíme jíšku - přidáme lžíci hladké nebo kukuřičné mouky, jakmile mouka zrůžoví, zředíme menší sklenkou studené vody a vlijeme do kapusty. Povaříme ještě pět minut a dochutíme prolisovaným česnekem, pepřem, popřípadě dosolíme.
Podáváme s uzeným masem nebo osmaženou klobáskou a vařenými bramborami.


 


RECEPTY

Linecké cukroví

Postup: Na vál prosejeme mouku s cukrem, doprostřed uděláme důlek, vyklepneme do něj... zobrazit recept

RECEPTY

Kedlubny na smetaně

Postup: Kedlubny bez slupky nakrájíme na malé kostičky a dáme je vařit do osolené vody... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové řízky v sýrovém těstíčku

Postup: Tři středně velké cukety dobře očistíme kartáčkem, omyjeme, osušíme papírovou... zobrazit recept

RECEPTY

Tatrankové kuličky

Postup: Tatranky rozlámeme na menší kousky, nasypeme do nožového mixéru a rozdrtíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí závitky

Postup: Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Šelenburk

Penzion je postavený v roce 1996 na místě bývalé hájenky v Krnově, městě na...