Polohrubou mouku, vločky, 1/3 prášku do pečiva, zarovnanou lžičku jedlé sody a 150g cukru krupice nasypeme na vál a promícháme. Přidáme špetku soli , doprostřed uděláme důlek a do něj nakrájíme na plátky máslo, vymačkáme šťávu z půlky citrónu, zpracujeme těsto a vyválíme na tloušťku cca 1cm. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem, co přebývá, odstřihneme a přendáme do ní vyválené těsto, rukou uhladíme a okraje ořízneme (zarovnáme). Troubu předehřejeme na 180° a těsto dáme na deset minut předpéct. Pak na těsto nalijeme trošku tvarohové náplně, poklademe cukrářskými piškoty, na piškoty nalijeme zbytek náplně a dopečeme dorůžova.
Náplň: V misce ušleháme dva tvarohy, pomazánkové máslo, 4 žloutky, zakysanou smetanu, 250g moučkového cukru, vanilkový cukr - šleháme elektrickým šlehačem cca 2 minuty, přidáme citronovou šťávu ze dvou citrónů, kůru z půlky citrónu a promícháme. Do tvarohové směsi lehce vmícháme nadrobno nakrájené jahody.
Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového
hrníčku a zalijeme lžičkou oleje.
Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý
utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný.
Tvaroh: tvrdý tvaroh se...
zobrazit článek