17. 5. 2024   |   svátek má Aneta
 

Výživová poradna › Kedlubnové zelí

Název Množství a jednotka
kedlubny 4 ks
malá cibule 1 ks
brambora 1 ks
sádlo 1 lžíce
kmín drcený 1 lžička
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: staročeská
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Větší kedlubny oloupeme, umyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle, nebo nakrájíme na tenké nudličky. Na sádle osmahneme najemno nakrájenou cibuli, jakmile okraje cibulky začnou mírně hnědnout, vsypeme nastrouhané kedlubny. Promícháme, zalijeme studenou vodou tak, aby byly kedlubny ponořeny, přidáme jemně nastrouhanou syrovou bramboru, osolíme, okořeníme drceným kmínem a podusíme doměkka (asi 10 - 15 minut). Pokud se nám zdají kedlubny moc řídké, můžeme zahustit lžičkou mouky (hladké nebo kukuřičné) rozmíchané v trošce vody. Nakonec dochutíme cukrem a octem (po jedné lžíci).
Podáváme všude tam, kde dušené zelí.


 


RECEPTY

Pečený bůček

Postup: Bůček ze všech stran nasolíme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem. Vložíme... zobrazit recept

RECEPTY

Holandské řízky

Postup: Eidamskou cihlu nastrouháme na jemném struhadle. Mleté maso (nejlepší je bůček,... zobrazit recept

RECEPTY

Panenka s kaštanovou omáčkou

Postup: Kaštany nařízneme do kříže, vložíme do vroucí vody a povaříme asi 40 minut.... zobrazit recept

RECEPTY

Jehněčí eintopf

Postup: Fazole namočíme den předem do studené vody a necháme přes noc. Jehněčí maso... zobrazit recept

RECEPTY

Masarykovo cukroví

Postup: Ořechy alespoň na hodinu namočíme do studené vody, pak je necháme pořádně v... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Sbíráme éčka...

Kdo to má pořád sledovat, jestli je v jídle nějaké to éčko, řekne si spousta z nás. Pokud nám ale na našem těle záleží, měli bychom si trochu toho času na prostudování, alespoň těch nejškodlivějších přídatných látek... zobrazit článek

RESTAURACE

Hospůdka Na Maraláku

Hospůdka v malebném prostředí Beskyd s vynikající domácí kuchyní a příjemnou...