Bruschetta - čti "brusketa" (z italského bruscare = péct) je nasucho opečený bílý italský chléb, veka, ciabatta nebo bagetka, které se podávají s rajčaty, olivovým olejem, česnekem a bazalkou, je to vlastně zdravější obdoba našich topinek. My si opečeme chleba ve vrstvě oleje a nahoru nandáme obvykle nějakou hroznou "masovou" směs, italové si opečou topinky nasucho, pomažou olivovým olejem a navrší na ně rajčata - bodejť by ta italská kuchyně nebyla zdravá :-) Kromě toho, že je to zdravé, výtečně to chutná.
Postup
Rajčata nakrájíme na malinké kostičky, dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme jemně nasekanou čerstvou bazalku. Plátky bílého chleba, veky, ciabatty nebo bagety opečeme - můžeme upéct pár minut v troubě, nasucho na pánvi nebo nasucho na grilu, podle toho, co je nám pohodlnější. Opečené plátky chleba potřeme česnekem, pomažeme olivovým olejem a navrstvíme na ně rajčatovou směs.
Tip: Prodávají se už hotové kořenicí směsi na bruschettu - vozím si ji z Itálie, ale dají se koupit i u nás (viděla jsem je v obchodních centrech, kde se prodává koření), pak stačí do nakrájených rajčat dát 2-3 lžičky kořenící směsi, přidat čerstvou bazalku a hotovo. Topinky se potřou česnekem a olivovým olejem a chutná to božsky.
Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších
vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém
Řecku ji používali též k...
zobrazit článek