26. 4. 2024   |   svátek má Oto
 

Bruschetta al pomodoro

Název Množství a jednotka
rajčata 6 ks
bílý italský chléb, veka nebo ciabatta
čerstvá bazalka 1 hrst
česnek
extra panenský olivový olej
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 05 min.
Mamut :-)


Bruschetta - čti "brusketa" (z italského bruscare = péct) je nasucho opečený bílý italský chléb, veka, ciabatta nebo bagetka, které se podávají s rajčaty, olivovým olejem, česnekem a bazalkou, je to vlastně zdravější obdoba našich topinek. My si opečeme chleba ve vrstvě oleje a nahoru nandáme obvykle nějakou hroznou "masovou" směs, italové si opečou topinky nasucho, pomažou olivovým olejem a navrší na ně rajčata - bodejť by ta italská kuchyně nebyla zdravá :-) Kromě toho, že je to zdravé, výtečně to chutná.



Postup
Rajčata nakrájíme na malinké kostičky, dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme jemně nasekanou čerstvou bazalku. Plátky bílého chleba, veky, ciabatty nebo bagety opečeme - můžeme upéct pár minut v troubě, nasucho na pánvi nebo nasucho na grilu, podle toho, co je nám pohodlnější. Opečené plátky chleba potřeme česnekem, pomažeme olivovým olejem a navrstvíme na ně rajčatovou směs.

Tip:
Prodávají se už hotové kořenicí směsi na bruschettu - vozím si ji z Itálie, ale dají se koupit i u nás (viděla jsem je v obchodních centrech, kde se prodává koření), pak stačí do nakrájených rajčat dát 2-3 lžičky kořenící směsi, přidat čerstvou bazalku a hotovo. Topinky se potřou česnekem a olivovým olejem a chutná to božsky.


 


RECEPTY

Perníkové kuličky

Postup: Čokoládový krém smícháme s višňovou marmeládou, přidáme strouhaný perník a rum... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z vepřové konzervy

Postup: Do mixéru dáme vepřové maso ve vlastní šťávě a čalamádu bez nálevu. Rozmixujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Šípkové cukroví

Postup: Z moučkového cukru, mletých loupaných mandlí, lžíce šípkové zavařeniny a dvou... zobrazit recept

RECEPTY

Zeleninové placičky

Postup: Květák, mrkev a celer nakrájíme na malé kostičky. Zpěníme najemno nakrájenou... zobrazit recept

RECEPTY

Plněné bagety

Postup: Sýr (eidam, čedar, goudu) nastrouháme na jemném struhadle. Anglickou slaninu a... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

RESTAURACE

Výtopna

vítáme Vás v jedné z pěti restaurací v síti Výtopna. Jedná se o originální...