18. 5. 2024   |   svátek má Nataša
 

Jehněčí eintopf

Název Množství a jednotka
jehněčí maso 500 g
velká cibule 1 ks
barevné fazole 1 hrst
velká mrkev 2 ks
petržel 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: německá
Příprava: 20 min.
Vaření: 01 h. 30 min.
Mamut :-)



Postup
Fazole namočíme den předem do studené vody a necháme přes noc.
Jehněčí maso (plecko, ramínko, vykostěné žebra) omyjeme, osušíme, pořádně odblaníme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme a nakrájíme - brambory na větší kostky, mrkev, pórek a petržel na silnější kolečka, celer na menší kostičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zalijeme horkým vývarem (může být jakýkoliv - drůbeží, hovězí, jehněčí nebo i zeleninový), vložíme kousky masa, scezené namočené fazole, osolíme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, špetku muškátového oříšku a snítky tymiánu a pod poklicí dusíme půl hodiny. Pak přidáme všechnu ostatní zeleninu a společně dusíme doměkka. Eintopf zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou, nastrouhaným suchým chlebem, nebo v něm jen rozmačkáme uvařené brambory.

Tip:
Eintopf je jídlo z jednoho hrnce, můžeme do něj dát jakoukoliv zeleninu, kterou máme po ruce. K masu můžeme dát fazole, brambory, bílé zelí, mrkev, řapíkatý celer a třeba růžičkovou kapustu, nebo např. brambory, mrkev, celer, petržel, papriku a rajčata, podle toho, co máme rádi, variant eintopfu je nepřeberné množství.
Eintopf můžeme připravit i z vepřového masa (plecko), hovězího, dělá se i z kuřecího masa nebo jen z uzeniny.


 


RECEPTY

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Postup: Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku... zobrazit recept

RECEPTY

Frankfurtská polévka

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Zasypeme paprikou, hladkou moukou... zobrazit recept

RECEPTY

Vločková polévka

Postup: Na másle opražíme za stálého míchání ovesné vločky, až začnou mírně zlátnout,... zobrazit recept

RECEPTY

Tvarohová střecha

Postup: Utřeme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a tvarohem. Můžeme ochutit rumem.... zobrazit recept

RECEPTY

Špenátová polévka

Postup: Špenát povaříme v osolené vodě, přidáme na kostičky nakrájené brambory, na... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Skořice

Voňavá skořice je výborným hřejivým a posilujícím prostředkem, který zahání... zobrazit článek

RESTAURACE

Lanterna

Vyhlášená restaurace čtyřhvězdičkového hotelu Lanterna na první pohled zaujme...