22. 10. 2024   |   svátek má Sabina
 

Luxusní cibulová omáčka

Název Množství a jednotka
velká cibule 3 ks
máslo 100 g
hladká mouka 3 lžíce
hovězí vývar 750 ml
sůl
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Cibulová omáčka je neprávem opomíjená, je to levné a výborné jídlo.



Postup
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno nebo na tenké kroužky a osmažíme na másle. Na době smažení cibule závisí výsledná barva omáčky, čím déle necháme cibulku smažit, tím bude omáčka tmavší. Nechala jsem ji smažit ještě o chviličku déle než je na fotce, je to pak už rychlovka a neměla jsem pomocníka na focení :). Ze tří velkých cibulí to trvalo cca 10 minut, za občasného a ke konci stálého míchání. Přidáme hladkou mouku, zasmahneme, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi dvacet minut. Místo vývaru můžeme použít půl kostky masoxu. Omáčku nemixuji, chutná mi i s cibulí takto, ale je možné ji rozmixovat nebo přecedit, pokud někomu (většinou dětem) cibule v omáčce vadí.
Podáváme s vařeným nebo pečeným hovězím masem a šťouchanými brambory. Na fotce je vepřové, hovězí jsem neměla a nechtělo se mi nikam utíkat, jen jsem plátky vepřové kýty osolila a mírně opepřila čtyřbarevným pepřem, i tak to bylo fantastické.

Uvedené množství je pro 2-3 osoby, pro více osob dáme 6 velkých cibulí a přidáme 1 lžíci mouky, smažení cibule pak trvá déle než uvádím.


Další fotografie
 


RECEPTY

Guláš ze srdíček a jater

Postup: Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme dozlatova na oleji a másle. Než cibule... zobrazit recept

RECEPTY

Jarní polévka s ovesnými vločkami

Postup: Ovesné vločky lehce osmahneme na másle, zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme na... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí ragů s mrkví a hráškem

Postup: Telecí maso (kýtu, plecko, hrudí) nakrájíme na kostky a poprášíme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Závin se zelím

Postup: Na pánev dáme trochu sádla, na něj na drobno nakrájenou cibuli, necháme zpěnit... zobrazit recept

RECEPTY

Kančí maso na myrtě po korsicku

Postup: Kančí maso - nejlépe z mladého kusu - nakrájíme na plátky (nenaklepáváme).... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...