2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Luxusní cibulová omáčka

Název Množství a jednotka
velká cibule 3 ks
máslo 100 g
hladká mouka 3 lžíce
hovězí vývar 750 ml
sůl
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Cibulová omáčka je neprávem opomíjená, je to levné a výborné jídlo.



Postup
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno nebo na tenké kroužky a osmažíme na másle. Na době smažení cibule závisí výsledná barva omáčky, čím déle necháme cibulku smažit, tím bude omáčka tmavší. Nechala jsem ji smažit ještě o chviličku déle než je na fotce, je to pak už rychlovka a neměla jsem pomocníka na focení :). Ze tří velkých cibulí to trvalo cca 10 minut, za občasného a ke konci stálého míchání. Přidáme hladkou mouku, zasmahneme, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi dvacet minut. Místo vývaru můžeme použít půl kostky masoxu. Omáčku nemixuji, chutná mi i s cibulí takto, ale je možné ji rozmixovat nebo přecedit, pokud někomu (většinou dětem) cibule v omáčce vadí.
Podáváme s vařeným nebo pečeným hovězím masem a šťouchanými brambory. Na fotce je vepřové, hovězí jsem neměla a nechtělo se mi nikam utíkat, jen jsem plátky vepřové kýty osolila a mírně opepřila čtyřbarevným pepřem, i tak to bylo fantastické.

Uvedené množství je pro 2-3 osoby, pro více osob dáme 6 velkých cibulí a přidáme 1 lžíci mouky, smažení cibule pak trvá déle než uvádím.


Další fotografie
 


RECEPTY

Vanilkové rohlíčky

Postup: Na vál nasypeme mouku s cukrem, mleté ořechy, vanilkový cukr a citronovou kůru... zobrazit recept

RECEPTY

Nakládaný eidam

Postup: 1 dl oleje promícháme s mletou paprikou , chilli kořením, drceným rozmarýnem a... zobrazit recept

RECEPTY

Mléčná polévka

Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zalijeme vodou jen tak, aby byly... zobrazit recept

RECEPTY

Zelné placičky z rýžové mouky

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, vodu ze zelí slijeme do misky, ve které... zobrazit recept

RECEPTY

Zapečené těstoviny s hlívou ústřičnou

Postup: Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě, přidáme 1 lžíci olivového oleje. ... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Pepř

Pepř je jedním z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření na světě. A to nejen pro jeho výrazné a štiplavé aroma, ale i díky svým povzbuzujícím účinkům na naše tělo, které si mnozí z nás ani neuvědomují. Pepř černý je... zobrazit článek

RESTAURACE

Ristorante di Valle

Restaurace je součástí Resortu Farské lúky, který se nachází v centru malebné...