28. 10. 2021   |   svátek má Den vzniku samostatného...
 

Luxusní cibulová omáčka

Název Množství a jednotka
velká cibule 3 ks
máslo 100 g
hladká mouka 3 lžíce
hovězí vývar 750 ml
sůl
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Cibulová omáčka je neprávem opomíjená, je to levné a výborné jídlo.



Postup
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno nebo na tenké kroužky a osmažíme na másle. Na době smažení cibule závisí výsledná barva omáčky, čím déle necháme cibulku smažit, tím bude omáčka tmavší. Nechala jsem ji smažit ještě o chviličku déle než je na fotce, je to pak už rychlovka a neměla jsem pomocníka na focení :). Ze tří velkých cibulí to trvalo cca 10 minut, za občasného a ke konci stálého míchání. Přidáme hladkou mouku, zasmahneme, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi dvacet minut. Místo vývaru můžeme použít půl kostky masoxu. Omáčku nemixuji, chutná mi i s cibulí takto, ale je možné ji rozmixovat nebo přecedit, pokud někomu (většinou dětem) cibule v omáčce vadí.
Podáváme s vařeným nebo pečeným hovězím masem a šťouchanými brambory. Na fotce je vepřové, hovězí jsem neměla a nechtělo se mi nikam utíkat, jen jsem plátky vepřové kýty osolila a mírně opepřila čtyřbarevným pepřem, i tak to bylo fantastické.

Uvedené množství je pro 2-3 osoby, pro více osob dáme 6 velkých cibulí a přidáme 1 lžíci mouky, smažení cibule pak trvá déle než uvádím.


Další fotografie
 


RECEPTY

Okurky podle babičky Aničky

Postup: Koupíme si asi 5 kg nakládaček okurek, namočíme je do vody , kartáčkem očistíme... zobrazit recept

RECEPTY

Polévka z pečených fazolí

Postup: Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené... zobrazit recept

RECEPTY

Placičky jako příloha do polévek

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostičky, tvrdý sýr nastrouháme. Dáme do misky a přidáme... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketové placičky

Postup: Cukety dobře umyjeme kartáčkem ve studené vodě, odkrojíme konce a nastrouháme... zobrazit recept

RECEPTY

Oříško čokoládové trubičky

Postup: Na vál si dáme prosátou hladkou mouku, mletý cukr, rozkrájené máslo, mleté... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...