2. 5. 2024   |   svátek má Zikmund
 

Zapomenuté heslo › Luxusní cibulová omáčka

Název Množství a jednotka
velká cibule 3 ks
máslo 100 g
hladká mouka 3 lžíce
hovězí vývar 750 ml
sůl
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 2
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 35 min.
Mamut :-)


Cibulová omáčka je neprávem opomíjená, je to levné a výborné jídlo.



Postup
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno nebo na tenké kroužky a osmažíme na másle. Na době smažení cibule závisí výsledná barva omáčky, čím déle necháme cibulku smažit, tím bude omáčka tmavší. Nechala jsem ji smažit ještě o chviličku déle než je na fotce, je to pak už rychlovka a neměla jsem pomocníka na focení :). Ze tří velkých cibulí to trvalo cca 10 minut, za občasného a ke konci stálého míchání. Přidáme hladkou mouku, zasmahneme, podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi dvacet minut. Místo vývaru můžeme použít půl kostky masoxu. Omáčku nemixuji, chutná mi i s cibulí takto, ale je možné ji rozmixovat nebo přecedit, pokud někomu (většinou dětem) cibule v omáčce vadí.
Podáváme s vařeným nebo pečeným hovězím masem a šťouchanými brambory. Na fotce je vepřové, hovězí jsem neměla a nechtělo se mi nikam utíkat, jen jsem plátky vepřové kýty osolila a mírně opepřila čtyřbarevným pepřem, i tak to bylo fantastické.

Uvedené množství je pro 2-3 osoby, pro více osob dáme 6 velkých cibulí a přidáme 1 lžíci mouky, smažení cibule pak trvá déle než uvádím.


Další fotografie
 


RECEPTY

Krůtí závitky

Postup: Krůtí plátky - prsní řízky naklepneme, osolíme, opepříme a potřeme slabou... zobrazit recept

RECEPTY

Čočka se zeleninou podle Mamuta

Postup: Čočku uvaříme v neosolené vodě s bobkovým listem doměkka. Scedíme, půl hrnku... zobrazit recept

RECEPTY

Brusinkové marokánky

Postup: Z tekuté šlehačky, cukru, másla, polohrubé mouky a vanilkového cukru svaříme... zobrazit recept

RECEPTY

Mandlová kolečka

Postup: Mandle povaříme ve vroucí vodě cca minutu a ještě horké oloupeme. Když... zobrazit recept

RECEPTY

Hovězí maso v mrkvi

Postup: Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme na kostky nakrájené maso a... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Kokosový olej

Kokosový olej Vás překvapí svou širokou škálou působnosti. Je to rostlinný olej získávaný z dužniny plodu kokosovníku, neboli kokosového ořechu. Má příjemnou vůni i chuť, při pokojové teplotě je tekutý a v lednici... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Farma

Nabízíme Vám ubytování v přijemně a útulně zařízených pokojích, pár kroků od...