16. 6. 2024   |   svátek má Zbyněk
 

Vejmrda (jablečný křen)

Název Množství a jednotka
křen 400 g
jablko 1-2 ks
silný hovězí vývar 5 lžic
ocet 2 lžíce
sůl

Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme najemno. Jablka (lepší jsou kyselejší) oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s nastrouhaným křenem, přidáme asi 5 lžic silného vychladlého hovězího vývaru, 2 lžíce octa, promícháme a ochutnáme. Můžeme mírně přisolit, přidat lžičku citronové šťávy, podle chuti. Natlačíme do skleniček, uzavřeme a uložíme v lednici.

Tip:
Množství jablek je individuální, záleží na tom, jak máte rádi křen silný, někomu bude stačit jedno jablko na 400g křenu, někdo si dá víc. Já nastrouhám jedno, ochutnám, když se mi zdá být moc silný, přidám druhé. Někdo přislazuje, ale není to potřeba.
Podáváme ke grilovaným masům, uzeninám, pečeným kolenům apod.


 


RECEPTY

Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Postup: Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme.... zobrazit recept

RECEPTY

Těstoviny s uzeninou a sýrem

Postup: Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Na pánev dáme sádlo a osmažíme jemně... zobrazit recept

RECEPTY

Cuketový nákyp

Postup: Tři středně velké cukety (asi 650 - 700g) nastrouháme nahrubo do větší mísy -... zobrazit recept

RECEPTY

Telecí ragů s mrkví a hráškem

Postup: Telecí maso (kýtu, plecko, hrudí) nakrájíme na kostky a poprášíme hladkou... zobrazit recept

RECEPTY

Zapékané kotlety pod grilem

Postup: Kotlety omyjeme a osušíme. Rozklepeme, osolíme a opepříme. Po stranách... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

RESTAURACE

U Johana

Je jen málo míst, kde se člověk cítí opravdu uvolněně a dobře, naše restaurace...